Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

КЕВР без право на глас по сделката с ЧЕЗ Депутатите се отказаха да увеличат правомощията на регулатора

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да има право да контролира сделки с енергийни дружества. Депутатите от енергийната комисия в парламента отхвърлиха вчера предложението на “Обединените патриоти” регулаторът да разрешава или спира сделки, при които се продават над 20% от капитала на стратегически енергийни предприятия. Идеята за засилване на контрола на КЕВР беше лансирана след новината, че “Инерком” е избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България. Целта беше регулаторът да се произнесе по сделката.

Промените в Закона за енергетиката вече бяха приети на първо четене в парламента. Преди второ четене обаче този текст отпадна. Според депутатите от енергийната комисия подобно задължение ще надхвърли компетенциите на комисията. Подобна теза застъпи и енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на заседанието. По думите й КЕВР не може да се произнася за финансиране на сделки или за заплаха за националната сигурност, а само за изпълнението на задълженията в лицензите.

Депутатите от ГЕРБ предложиха като компромис законът да задължи лицензиантите да уведомяват регулатора, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество. По този начин ще има защита на обществения интерес, обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Такова задължение ще имат собствениците на енергийните дружества, записаха депутатите.
Промените в закона предвиждат още служителите на КЕВР да имат право на бонуси и насърчения за добре свършена работа. Зелените централи и когенерациите вече ще предлагат електроенергия на свободния пазар. Досега тя се изкупуваше задължително на преференциални цени. Разликата между пазарната и преференциалната цена ще се покрива от фонда “Сигурност на електроенергийната система” и ще се определя от КЕВР веднъж годишно – до 30 юни. От НЕК изразиха опасение, че това ще доведе излизането на огромни количества електроенергия на свободния пазар, което може да се окаже проблем за системата.

Часове преди това Комисията по енергетика изслуша петимата кандидати за нови членове на КЕВР. По-късно те ще представят концепциите си и в пленарна зала, което се очаква да стане в началото на май. Сред предложенията са тримата доскорошни комисари – Ремзи Осман, предложен от ДПС, Александър Йорданов и Пенка Трендафилова – от “Воля” и Георги Златев и Евден Николов – от “Обединени патриоти”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Смее ли някой да се намеси в далаверата на крадецо бойко??? Даже и държавата не може да изрита Гинка, защото тя е човека на бойко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.