КЕВР ограничава поскъпването на тока, поискано от дружествата

ЕРП-тата не са инвестирали толкова, колкото са заявили

Комисията за енергийно и водно регулиране ще опита да ограничи поскъпването на тока от 1 юли. Утре ще е ясно какво увеличение предлага регулаторът, каза председателят Иван Иванов, предаде БТВ. Според КЕВР, в последните 2 години електроразпределителните дружества са заявявали по-големи инвестиции, от колкото реално са правили. Това ще бъде използвано като аргумент за потискане на цената на тока от 1 юли.

„Има различия между заявените за 3-годишния регулаторен период инвестиционни разходи и реално изпълнените в този период и това по някакъв начин ще бъде отразено. Що се касае до настояванията на дружествата, ако им се удовлетворят исканията, вие сами разбирате, че би трябвало цената да нарасне значително”, посочи Иван Иванов - председател на КЕВР.

Всички дружества по веригата от производител до доставчик са заявили поскъпване на електроенергията. За ЕРП-тата исканията са от 1% до близо 9 на сто. Разчетите са правени при сега действащите цени на производителите. Самите те обаче също искат увеличение - АЕЦ Козлодуй например е заявила близо двоен ръст в цената.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари