КЕВР утвърди с 8,4% по-ниска цена на газа за февруари

Председателят на КЕВР Иван Иванов.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 71,08 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената за февруари е с 8,4 процента по-ниска от утвърдената цена на природния газ през януари.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка, посочват от комисията. В ценовия микс за февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 42,03 процента от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

"Булгаргаз" е сключил за февруари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газохранилище "Чирен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика