Киберпикап атакува Дивия запад

Tesla превзема най-американския сегмент

Tesla започва да покорява най-американския сегмент в автомобилната индустрия – пикапите. В края на 2021 г. производителят на електромобили ще пусне първия си такъв модел, който бе представен под името Cybertruck. Този киберпикап прилича повече на боен самолет, отколкото на пътно превозно средство. Близо 200 000 купувачи вече са направили заявки за него, макар че още нямат никаква представа как ще изглежда серийният модел.

На размери Tesla Cybertruck се вписва в представата на американците за масов, средноразмерен (за местните мащаби) пикап. Дължината на автомобила 5,86 м, широчина – 2,03 м, а височината – 1,90 м. Подобни са и габаритите на най-продавания пикап в Щатите (и в света) Ford F-150, от който годишно се произвеждат над 800 000 екземпляра.

С футуристичния си дизайн и груби, изсечени като с тесла черти, моделът на Tesla няма нищо общо с никой друг сериен пикап. Не само отвън, но и отвътре намирисва на научна фантастика – воланът не е с обръч, а с две ръкохватки, бутони липсват, а функциите се управляват с глас, жестове и с докосване на голям 17-инчов сензорен екран.

В кабината има място за шестима пътници, а зад нея товарният отсек е с дължина 1,98 м и вместимост 2830 л до ролетната щора. Капацитетът за превозване на товар достига 1,6 тона, а на теглича може да се закачи ремарке до 6,3 тона.

Пикапът стъпва серийно на адаптивно въздушно окачване, като купувачите имат избор между задвижващи системи с един, два или три електромотора. Базовото изпълнение със стартова цена 39 000 долара е със задно предаване, ускорява от 0 до 100 км/ч за 7 сек и развива 177 км/ч. Топмоделът за 69 000 долара разполага с три двигателя, 600 к.с., 4х4, като ускорява за 3 секунди от 0 до 100 км/ч и достига 209 км/ч.

Коментари

Задължително поле