Ким Чен Ун – Династията продължава

Най-строго пазената тайна в Северна Корея е възрастта на лидера Ким Чен Ун. Смята се, че на 8 януари един от последните големи диктатори на планетата навърши 40 години. И докато рождените дни на баща му и дядо му, които го предшестват като ръководители на Северна Корея, са национални празници в авторитарната държава, предполагаемата дата на раждане на Ким Чен Ун винаги минава тихо, без да се споменава в медиите.

Тази година на 8 януари държавната новинарска агенция KЦТА показа Ким да посещава ферма за пилета заедно с дъщеря си и висши служители. Националната разузнавателна служба на Южна Корея (НРС) смята, че малката Ким Чу Е може да е вероятен наследник на севернокорейския вожд. Момичето често го придружава на ракетни тестове и военни паради.

„Въз основа на цялостен анализ на обществените дейности и нивото на уважение към Ким Чу Е от първоначалната ѝ публична изява в края на 2022 г., към момента тя изглежда най-вероятният наследник", смята НРС. „Но ние държим очите си отворени за всички възможности, защото Ким Чен Ун е все още млад и няма сериозни здравословни проблеми“, допълват от разузнаването.

Смята се, че мис Ким е второто дете на севернокорейския лидер и че е на около 10 години. „Непрекъснатият акцент върху дъщерята на Ким Чен Ун може да се разглежда като доказателство, че Северна Корея бърза да демонстрира намерения за наследяване на фона на трудни вътрешни обстоятелства,“ твърдят анализатори.

Експерти забелязват, че госпожица Ким сега е наричана „уважавана“ дъщеря, а не "любима", както беше представена за първи път по време на публичния ѝ дебют през ноември 2022 г. Прилагателното "уважаван" е запазено за най-почитаните в Северна Корея. В случая с лидера Ким той беше наричан „уважаван другар“; едва след като статутът му на бъдещ лидер беше циментиран.

На гражданите на Северна Корея се казва, че династията Ким произхождат от свещена кръвна линия, което означава, че само те могат да ръководят страната. Сегашният лидер вероятно иска да гарантира, че предава мантията до четвърто поколение.

Съвсем наскоро г-ца Ким придружи баща си на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво (ICBM) на Северна Корея Hwasong-18, най-модерната ракета с голям обсег в арсенала ѝ досега. Тя беше до баща си, когато Северът изстреля своя шпионски сателит Malligyong-1 в орбита миналия ноември след два неуспешни опита.

"По-рано бях скептична, че начело на Северна Корея може да застане жена, но постепенно ситуацията се промени, тъй като Ким Чу Е все по-често се явява с баща си на мероприятия от военен характер – това е много значимо", констатира професора от Университета по севернокорейски изследвания в Сеул Ким Сон Гюн. Тя посочва, че държавните севернокорейски медии имат време да създадат образ на Ким Чу Е както на могъщ лидер, така и на загрижена майка на нацията. Анализаторката е убедена, че „изявите на Чу Е са култивиране на семейство Ким, като монархия и династия".

Самият Ким Чен Ун става държавен лидер сравнително рано – едва на 26 години. Той се появява на политическия хоризонт в КНДР през 2008 г., когато тръгват слухове за фаталната болест на баща му Чен Ир, който ръководи страната по това време. Малко преди неговата смърт, Ким е назначен за ръководител на Националната служба за сигурност на Северна Корея. На 24 ноември 2011 г. той е официално провъзгласен за върховен главнокомандващ на Корейската народна армия и става председател на управляващата Корейска работническа партия.

Политиката на най-младия севернокорейски лидер е наситена с абсолютна безкомпромисност. По време на управлението си той екзекутира повече от 70 души, което е рекорд сред всички владетели на страната. Обвиненията в корупция са честа причина за екзекуции. Някои чуждестранни медии дори се възхищават на управлението му, призовавайки властите на собствените си страни да се справят ефективно с подобни явления.

Важна част в политиката на лидера на КНДР е създаването на мощни ядрени оръжия. Ким Чен Ун редовно отправя шумни предизвикателства към целия свят, доказвайки своята мощ по „забранен“ ядрен начин. През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в своята конституцията статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

Преди броени дни Севернокорейският лидер нарече Южна Корея "наш основен враг" и заплаши да я унищожи, ако бъде провокиран. Според експерти той вероятно ще продължи да нагнетява напрежение с оръжейни изпитания, за да се опита да повлияе на резултатите от парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в САЩ през ноември.

 

Постига големи успехи

Ким Чен Ун ръководи държавата в процеса на новото развитие и постигането на по-големи успехи. С общите усилия на двете партии и страни традиционното приятелство между Китай и КНДР се развива непрекъснато на фона на промените на международната среда. Китай винаги обръща голямо внимание на развитието на отношенията със Северна Корея и ще продължи да насърчава прагматичното сътрудничество, стратегическата координация, за да даде по-голям принос за запазването на мира и стабилността в региона, както и за просперитета на двата народа.

Си Дзинпин, президент на Китай

 

Умен и велик лидер

Занимава се с много трудни неща от съвсем ранна възраст. Много хора със сигурност са се опитали да му отнемат властта, но никой не е успял. Очевидно е, че той е доста умен човек. За мен лидерът на Северна Корея  е велик политик, който ще постигне превъзходно икономическо бъдеще за страната си. Той е много открит и директен. Ким Чен Ун взе много мъдро и обосновано решение. Алтернативата на това решение, щеше да бъде и катастрофална, и неприемлива! Неговата страна има страхотен икономически потенциал. Двамата имаме наистина добри отношения.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

 

Заведе ме на вечеря с момичета

Когато се запознах с Ким Чен Ун, помислих, че ще ме арестуват. Озовах се в баскетболна зала, в която 22 хиляди корейци станаха на крака и започнаха да ръкопляскат. Мислех, че се радват да ме видят и им помахах, но човекът зад мен каза: "Това не е за теб, за него е", сочейки ми Ким. Не можех да повярвам, хората плачеха, опитваха се да го докоснат. С Чен Ун си поприказвахме, гледахме мач, а после ми предложи вечер с водка, караоке и момичета. Следващото, което помня, е че бяхме адски пияни. Ким пя на караокето, крещеше на корейски, аз нямах идея какви ги приказва, но останахме добри приятели.

Денис Родман, баскетболист

По мой образ и подобие

Прическата на Ким Чен Ун е предмет на много дискусии в медиите. Той я носи пригладена назад, а отстрани е обръсната. Севернокорейски бегълци разказват, че до средата на миналото десетилетие е наричана "прическа китайски контрабандист“. Журналисти твърдят, че лидерът се страхува от фризьори и сам оформя косата си. Но въпреки това мъжете в Северна Корея са длъжни да се подстригват също като своя вожд. Преди време държавната телевизия започна кампания срещу дългата коса под наслов „Нека се подстрижем в съзвучие със социалистическия начин на живот“. Днес много известни личности се опитват да имитират "амбициозната" прическа на Ким.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети