Киноманите ще видят над 40 филма и 5 премиери

За 36–ти път стартира фестивалът на българския игрален филм „Златна роза” във Фестивалния и Конгресен център във Варна. Откриването е на 27 септември с македонската комедия ”Тайната съставка” на Гьорче Ставревски, обрала много награди на балкански и европейски фестивали.

Конкурсната програма включва 17 пълнометражни и 21 късометражни ленти, завършени след последното издание на „Златна роза”. За наградите в пълнометражното кино ще се състезават култовият „Възвишение“ на Виктор Божинов, нежният „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, семейният „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите.

Пет премиери ще видим на „Златна роза: - „Мълчанието на сестра ми...“ на Киран Коларов, дебюта на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев„Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха) на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов.

В конкурса участват още боксофис хита „Привличане“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата „Преглед на вътрешните пространства“ и тийнеджърския „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“ на Вал Тодоров.

Интересен акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино.

Две международни журита ще ще оценяват конкурсната програма в двете категории. За пълнометражните ленти журито е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а за късометражното кино - с председател писателя и сценарист Алек Попов.За киноманите ще има и няколко хитови балкански филма.

golden-rose-2018-poster

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони