Кирил Домусчиев, КРИБ: Делът на сивата икономика в страната е 37,8%

През 2019 г. асоциацията на работодателите в България е представила пред институциите 63 позиции. Най-много, а именно 14 са становища, са на тема енергетика, а по социалните въпроси са изпратени цели 6 позиции, споделиха от бизнеса.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) през 2020 г. А при представяне на приоритетите на бизнеса председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза пред журналисти: „Имаме с какво да се похвалим, нашата икономика работи стабилно и върви нагоре“.

Домусчиев припомни, че страната ни е отбелязала ръст в Брутния си вътрешен продукт (БВП) с размер на 3,6% за 2019 г., който дори е надминал прогнозните стойности от 3,1%. Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

Снимки: Денислав Стойчев

Бизнесът настоява за предотвратяване на данъчните измами чрез обратното начисляване на ДДС. Те искат и да няма разлика между налога на малки и средни предприятия и големи фирми, а именно отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на налога върху доходите на едноличните търговци.

Работодателите искат ускорение на изграждането на електронно правителство, както и да се насърчи дигитализацията във фирмите. Да се насърчи и обучението по предприемачеството, а в тази насока работодателите ще продължат дуалното обучение, както и да се насочи вниманието към инженерните и техически специалности.

Битката със сивата икономика и корупцията, както и борбата с монопола и картела за работодателите от АОБР остават приоритет. „Всяка година засягаме проблема със сивата икономика. Към декември 2019 Г. според МВФ делът на сивия сектор у нас е 37,8%, което показва неблагоприятна тенденция“, коментира Домусчиев.

Мръсният въздух е проблем и за бизнеса и води до допълнителни разходи, допълни той. Като една от мерките, които те подкрепят, е да се завишат данъците на автомобилите, които замърсяват въздуха в градовете, както и да се инкриминира гореното на отпадъци.

„Особено важно е предприемането на незабавни и ефективни мерки за преустановяването на внасянето и управлението на отпадъци от неопределен вид и произход. Активизирането на Агенция „Митници“, МВР прокуратурата и други отговорни институции е наложително“, категоричен е Домусчиев.

„Очаквам 2020 г. да влезем в чакалнята на еврозоната“, категоричен бе председателят на КРИБ. Присъединяването на страната ни към Шенген и ОИСР също са на дневен ред на важните за работодателите теми.

Един друг любим приоритет на работодателите – облекчаване на визовия режим за хора от трети страни. "С 12% се е увеличила средната работна заплата в страната през 2019 г.", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му по заявка на българските фирми Агенцията по заетостта трябва да внася чужденци в България, вместо да изнася българи в чужбина. Промени в закона за анонимния успех,

Диверсификацията на ток и газ е изключително важна тема. „През последните дни се наблюдава парадокс – България започна да става нетен вносител на ток, а бяхме голям износител. Но до там я докарахме“, каза още председателят на КРИБ.

От АОБР предлагат и таксата „задължение към обществото“ да се заплаща от износителите на ток. Според работодателите трябва да се уредят отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на ток с американските централи, както и да се изграждат нови мощности само на пазарен принцип, без преференциални цени.

Първите три дни от болничните да не се плащат от работодателите, както и да се регламентира извънредният труд, настояха работодателите

Те споменаха, че през 2020 г. ще има 260 работни дни в България и техните членове ще произведат 130 милиарда БВП.

Коментари

Задължително поле