Кирил Петков кадрувал в МВР

Снимка: bTV
Вътрешният министър Калин Стоянов направи специално изявление и отказа да подаде оставка, но каза, че е “недопустимо някой да се меси в работата на МВР, както направи г-н Кирил Петков”.

Вътрешният министър направи специално изявление

В Европа няма практика след масови безредици да хвърчи оставката на вътрешния министър

Вътрешната комисия в НС заседава извънредно

Недопустимо е някой да се меси в работата на МВР, както направи г-н Кирил Петков, не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в специално изявление в МВР часове след като се включи по Нова телевизия, за да обори думи на съпредседателя на ПП. В студиото на живо бе Кирил Петков, който поиска оставката на Стоянов, но призна, че е ходил при МВР-министъра през август месец заради смени на полицейски шефове по места. “Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя шефове на 17 областни дирекции на МВР, без да е проговорил с никой, без да каже на някой. Абсолютно негово право, но въпросът за нас е, когато сменяш 17 областни директора, дали правиш избора на база да има честни избори, те да си вършат работата”, разказа Петков и уточни, че се притеснявал да не се прави чистка в МВР. “Отидох да говоря с него тогава и му казах: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?”, каза още Кирил Петков.

Припомняме, че от ППДБ поискаха оставката на Калин Стоянов заради ескалацията на протестите срещу ръководството на БФС, но от ГЕРБ и ДПС се обявиха против освобождаването на Стоянов.

“Не съм съгласен работата на МВР да бъде поставяна под общ знаменател, заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията. Поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работата в деня на протеста. Перфектно се справиха! За по-малко от два часа овладяха невижданата вандалска агресия”, заяви МВР министърът по повод на полицейските действия в нощта след закритата среща на националните отбори на България и Унгария на стадион “Васил Левски”. “В Европа няма практика след масови безредици да хвърчи оставката на вътрешния министър”, каза Стоянов.

“Благодаря на премиера Николай Денков, който в днешния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал, каза още МВР министърът Калин Стоянов в изявлението си по повод коментар на Денков за опити за вмешателство в МВР от страна на политици: “Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуването и продаването на гласове на изборите”.

От ППДБ поискаха временна комисия в парламента да разследва имало ли е полицейско насилие в нощта след протестите срещу ръководството на БФС, но останалите парламентарни партии не видяха необходимост да създават нова комисия, при положение, че в 49-ото НС действа постоянна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Председателят є Десислава Атанасова насрочи за днес от 14,30 часа изслушване за охранителната дейност на протеста на министъра на вътрешните работи, на главния секретар на МВР, на заместник-главния секретар на МВР, директора на главна дирекция “Национална полиция”, директора на СДВР, директора на главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” и директора на дирекция “Инспекторат”.

От архива на БНТ на 5 септември 2023 г.

Петър Тодоров: Овладяват политически МВР

Съпредседателят на ПП Кирил Петков системно е оказвал натиск за назначения на МВР-шефове и това е една от причините Петър Тодоров да подаде оставка като главен секретар в началото на септември, потвърдиха пред “Труд news” неофициално източници от МВР. Още при номинацията на Калин Стоянов като МВР министър от ППДБ имали фигура за главен секретар - Живко Коцев, сочен за близък до Бойко Рашков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Целта била цялата оперативна дейност да се канализира в посока на ППДБ. Самият Калин Стоянов бил предложение на Кирил Петков, но Стоянов отказал да се съобразява с прищевки във времето на смяната на главния секретар и назначаването на полицейски шефове по места.

Припомняме, че след като подаде оставка като главен секретар на 30 август, Петър Тодоров коментира пред БНТ, че имал много добри отношения с МВР министъра Калин Стоянов още от времето, когато Стоянов бе шеф на ГДБОП. “След посещение на политически лидер в кабинета му, това се промени и без някакви ясни аргументи ми беше поискана оставката”, заяви Петър Тодоров пред БНТ на 5 септември 2023 г. Оставката на Тодоров беше поискана на 18 август от премиера. Тодоров обясни, че не е подал оставка веднага, за да покаже докъде могат да стигнат политическите фигури в натиска си, за да осъществят плановете си. “В системата в момента има страх и стрес заради безпринципните смени на директори на областни дирекции на МВР. Тези хора за 2 години нямаше нито един негативен сигнал срещу тях. Някои от тях министърът не познаваше дори по физиономия”, каза тогава пред БНТ Петър Тодоров. “Не си тръгвам от МВР обиден, за мен е болно, че нещо, което работеше и показа резултати, подчинявайки се на политически интереси в момента се разгражда, а МВР се овладява политически”, посочи още в телевизионното интервю Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика