Кирил Петков от екипа на Боян Петров: Можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно беше направено

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите Боян Петров е прекратена , стана ясно от пост във Фейсбук на Кирил Петков - част от екипа на алпиниста ни.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути.", написа Кирил Петков.

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!".

Междувременно в страницата на Dream Wanderlust в социалната мрежа също бе публикувана информация за проведената акция. "Рано сутринта днес спасителният екип на „Хели“ излетя от Катманду към Шиша Пангма и е в процес на провеждане на цялостна операция за издирване на изчезналия български алпинист Боян Петров. Тази операция вероятно ще бъде последната. Те вече летят над Шиша Пангма и провеждат операция, за да намерят някаква следа от алпиниста. Днес следобед „Смирик Еър“ (Smirik Air) ще подготви доклад за операцията им по издирване по въздух, в зависимост от него възможността за продължаване на търсенето от екипа от шерпи и екипа на „Хели“ ще бъде решено от съответния орган", пише в съобщението.

Коментари

Задължително поле