Китайска плувкиня също хваната с допинг в Рио

Китайска плувкиня последва Силвия Дънекова и се превърна във втория спортист, уличен в употреба на допинг на олимпийските игри в Рио. Чен Ксиню е дала положителна проба на 7 август, съобщиха от федерацията по плувни спортове в родината й. В организма на Чен е открит диуретикът хидрохлоротиазид. 18-годишната състезателка е подала молба за изслушване пред Международния олимпийски комитет (МОК), предаде БТВ.

От китайската централа са гарантирали, че Ксиню ще окаже пълно съдействие при разследването.

"Ако вината й бъде доказана, ще наложим съответната санкция. Ние категорично се противопоставяме на използването на забранени вещества и ще работим в тясно сътрудничество със Спортния арбитражен съд за изясняване на случая", посочиха от организацията.

Хидрохлоротиазид е забранен, защото може да доведе до загуба на телесно тегло и обикновено се използва за прикриване на други стимуланти чрез разреждане на урината.

Спортните власти в Китай твърдят, че водят политика на нулева толерантност към допинга и предприемат всички необходими мерки, които да гарантират, че местните спортисти са "чисти".

Чен завърши четвърта на 100 м бътерфлай в неделя и трябваше да стартира на 50 м свободен стил в петък вечерта

Коментари

Задължително поле