Китайски лекар: Инкубационният период на коронавируса може да е 24 дни

Инкубационният период на новия коронавирус, който причини смъртта на над 900 души в Китай, може да е 24 дни. Това се посочва в научна статия, чийто съавтор е китайският епидемиолог Чжун Наншан. Той е прочут с работата си по овладяването на епидемията от ТОРС през 2003 г. и бе назначен за водещ съветник при настоящата криза.

Чжун пише, че инкубационният период на новия вирус може да е от нула до 24 дни, тоест десет дни повече, отколкото се предполагаше досега. Статията, която все още подлежи на научна редакция, изтъква, че средният инкубационен период на вируса е три дни.

Карантината за заподозрените носители на инфекцията засега е 14 дни, през които заразеният може да не проявява симптоми. Според някои експерти вирусът може да се предава по време на инкубационен период без симптоми, макар други специалисти да изразяват съмнение в тази хипотеза.

Междувременно стана ясно, че още четирима пациенти в Англия бяха диагностицирани с новия коронавирус, с което общият брой заразени в Обединеното кралство достигна осем. Новите пациенти с положителни проби са имали контакт с британеца, който беше диагностициран с коронавирус във Франция.

По-рано днес британското министерство на здравеопазването обяв и, че разпространяването и предаването на новия коронавирус е "сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве".

Коментари

Задължително поле