Китайски туристи идват за спа в Европа

България е привлекателна с медицинските си процедури и качествата на минералната вода

Привличат служители с обучения

Китайски туристи ще се лекуват и релаксират на спа и балнео процедури в Европа. Това стана ясно по време на 23-я Годишeн конгрес на Европейската спа асоциация, който се проведе в Домбург, Холандия. В организацията членуват български хотели, експерти и представители на научните среди, а страната ни е представена в ръководството на ЕСПА от вицепрезидента Сийка Кацарова.

По време на конференцията бе подписан договор за сътрудничество между асоциацията и представител на Комитета за развитие на културата и туризма „Един път, един пояс” от страна на Китай. Азиатската страна има интерес да изпраща туристи, които се интересуват от лечебни и разкрасителни процедури с минерална вода в Европа. В същото време Китай също може да предложи на пазара в общността пакети за лечение по традиционни методики.

България има какво да предложи на подобни туристи, защото разполагаме със съвременна и модерна база, уникална минерална вода и подготвен медицински персонал. Всичко това в съчетание с климата, природата, доброто българско вино и културното ни наследство може да изиграе решаваща роля за налагането ни като световна спа, балнео и уелнес дестинация, категорична е Кацарова, която е и председател на Българския съюз по балнеология и спа.

Големият проблем в Европа, както и за родния туризъм, остава липсата на персонал. Според лекторите на конференцията в Домбург в служителите трябва да се инвестира. Вече не е достатъчно да предлагате единствено пари, категорични бяха експертите. Според тях, за да привлечете и задържите персонала на работното място трябва да предложите добра атмосфера, както и постоянни обучения и квалификации, които да стимулират персонала да се развива. Създаването на екип е задължително за компаниите, които искат да имат успешен бизнес, категорични бяха европейските лектори по време на конференцията.

 

В Домбург

България получи две престижни награди

Контракти със здравните каси ще ни направят по-успешни

България се нареди сред европейските лидери в спа туризма. Страната ни грабна две награди за иновации и постижения. Призовете в 7-те категории бяха раздадени на бляскава церемония в Домбург, Холандия, където се проведе 23-я Годишен конгрес на Европейската спа асоциация /ЕСПА/. Приз за иновативен спа комплекс получи една от най-новите атракции на българското Черноморие - комплекс с термални басейни в курорта Св. Св. Константин и Елена. Подобно вложение променя не само имиджа на региона, но и позиционира България сред лидерите в европейския туризъм, заяви главният секретар на ЕСПА Чила Мезьоши, която връчи приза на победителите от България.

Специален приз от журито, съставено от експерти от цял свят, получи и магистърската програма на Медицинския университет във Варна. Отличието бе в категорията за иновативни спа изследвания и образование. Освен, че се нареди сред победителите страната ни бе отличена от специалистите и като следващата модерна дестинация не само за спа и уелнес процедури, но и за лечение чрез минерална вода. България има обучени специалисти, прекрасен климат, многобройни минерални извори с различни лечебни качества. За да превърнем тези дадености в още по-успешен бизнес обаче страната ни трябва да сключи договори с европейските здравни каси, за да могат техни граждани да се лекуват у нас, обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа и вицепрезидент на ЕСПА Сийка Кацарова.

Освен наградените от България призове получиха и други отличници. Приз за иновативен здравен и спа курорт грабна Щадсбад Пиемонт, Германия. В категорията иновативно медикъл спа победител е Ла Рош Посе, Франция. Наградата за иновативен спа хотел отиде в Литва, а тази за иновативна спа концепция при Др. Шпиле, Германия. Отличията за иновативна спа научна програма и за иновативно спа обучение отидоха в Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика