Китай заплашва с война заради Тайван

Китай заплаши, че е готов да води война срещу евентуална независимост на Тайван.

Пекин представи нова военна стратегия

Разходите за отбрана набъбват със 7,5% до $177,61 млрд.

САЩ са обвинени, че подкопават световната стабилност

Китай предупреди, че е готов за война в случай на действия към независимост на Тайван, предаде Ройтерс.

Заплахата бе изказана в деня, в който Пекин обяви новата си военна стратегия - първата от години, в която се очертават стратегически проблеми. В нея САЩ са обвинени, че подкопават глобалната сигурност и е заклеймено намерението им да продадат оръжия на Тайван.

Този месец Пентагонът одобри продажбата на поискани от Тайпе арсенали, включително танкове и ракети “Стрингър”, на обща стойност 2,2 млрд. долара. Китай отвърна, че ще наложи санкции на US компаниите, участващи в такива сделки.

“Трябва ясно да подчертаем, че искането за независимост на Тайван е задънена улица. Ако някой си позволи да опита да отдели Тайван, китайската армия ще е готова за война, за да защити националния си суверенитет и териториална цялост”, отсече вчера говорителят на китайското отбранително министерство У Цян.

Новата военна доктрина на Пекин предвижда увеличаване тази година на разходите за отбрана със 7,5% до 1,19 трилиона юана (177,61 млрд. долара). През 2017 г. военният бюджет на страната за първи път в историята преодоля границата от 1 трилион юана, достигайки 1,044 трилиона юана (151,97 млрд. долара).

Междувременно международни организации, включително и Стокхолмският международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ) смятат, че Китай съществено занижава официалните данни за военния си бюджет, като истинските му могат да са с 20-25% по-високи.

Коментари

Задължително поле