Пожар избухна в апартамент в Русе

Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Полицейска акция се провежда в махала в Благоевград

Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Китай и проф. Легкоступ – любов необяснима

Проф. Пламен Легкоступ и посланикът на България в Китай Н. Пр. Григор Порожанов решили да подарят картината „Мостът на приятелството“ на Центъра по българистика на Пекинския университет по време на Кръгла маса за междукултурно сътрудничество.

Творбата „Дълговечност“ на именития художник стана известна в азиатската страна с посланието за успех в битката с коронавируса

Днес търновецът открива изложба в Пловдив

Известният художник и бивш ректор с два мандата на Великотърновския университет проф. Пламен Лекгоступ ще представи днес (11 март) в пловдивската галерия „Arsenal of Art“ изложба от свои знакови творби. Заглавието на експозицията е „Китайски импресии“ и според твореца то не е подбрано случайно. От декември 2015 г. до август 2019 г. той пребивава в Китай за различни периоди от време и рисува 65 картини. „Вдъхновени са от китайските дух, култура, архитектура, митология“, казва проф. Пламен Легкоступ.

В изложбата ще бъдат показани 30 картини. Осем от тях са графики – три литографии и пет сериграфии. Интерес представлява картината „Дълговечност“ с изображение на стилизиран йероглиф, който пожелава на китайците дълъг живот. В азиатската държава наскоро разбрали за картината на именития художник и от централата на Институтите „Конфуций“/Ханбан в Пекин поискали снимка на творбата. И веднага качили фотографията в сайта на централата редом с други пожелания от известни личности от цял свят за успех в битката с коронавируса.

„Това е живописна картина. На червен фон йероглифът е изрисуван със златиста багра в централната част на кръг. От двете му страни съм изобразил две риби. В Китай рибата е символ на успех, просперитет, защото е омоним с тези думи“, обяснява художникът.

Проф. Легкоступ разкрива, че картините му ще бъдат показани в галерия „Arsenal of Art“, чийто собственик е художникът Ангел Гешев. „Приятели сме от 2012 г., когато се запознахме в Посолството на България в Пекин. Той дълги години е живял и работил в Китай. Наскоро се завърна у нас и отвори галерията в Пловдив. Преди откриването на изложбата, ще бъде представена моята книга „Пътят, драконът, художникът“, която бе издадена в края на 2018 г. и много добре си кореспондира с идеята за китайските импресии. Книгата съдържа разкази за мои преживявания в Китай от 2010 година насам. Илюстрирана е с фотографии, както и с картини, които съм рисувал в Поднебесната империя“, споделя проф. Легкоступ.

Талантливият търновец не крие, че в доста институции в далечната страна има негови творби. Една от тях е „Институт Конфуций – Мост между цивилизациите“. Тя е с дължина 3 метра и с височина 120 см. Създал я по време на 6-месечният си престой в Китай през 2016 г., когато работил и по проект в Пекинския университет за езици и култура. След приключване на ангажимента заради доброто сътрудничество, търновецът решил да дари платното на учебното заведение. В същия университет има още няколко картини на проф. Пламен Легкоступ.

„Картина, която нарекох „Мостът на приятелството“, е рисувана преди голямата творба и реално е неин прототип. На откриването на Центъра по българистика в Пекинския езиков университет, присъстваха ректорът на учебното заведение и посланикът на България в Китай – Н. Пр. Григор Порожанов. С дипломата решихме да подарим тази моя картина на Центъра по българистика по време на Кръгла маса за междукултурно сътрудничество. Представиха ме като бивш ректор на Великотърновския университет и обявиха, че това е моя картина, а ректорът на пекинското учебно заведение ме погледна учудено. Наложи се да поясня на китайски език, че съм художник“, разказва проф. Легкоступ.

Майсторът на четката и боите изтъква, че има картина, която е дарил на Университета по геонауки в град Ухан, който е партньор на ВТУ и заедно създали Институт „Конфуций“ в старата столица. Там творецът направил изложба и имало завиден интерес към творбите му. Професорът не крие, че има нарисувани в Китай и изпратени в САЩ над 20 картини, които чакат да бъдат експонирани в изложба, когато има възможност да отиде.

Картините на проф. Пламен Легкуступ изобилстват от ярки багри, фигури, символи и провокират наблюдателя към размисъл. Характерни за творбите му са рибите. „Рибите са в основата на творчеството ми. Те са символ на просперитет в Китай и платната бяха възприети възторжено. Постепенно започнах да насищам картините си и с изображения на костенурки, с типични орнаменти, йероглифи. Рибите разказват много, въпреки че са мълчаливи. Говорят уж за историята, а пречупват човешките взаимоотношения през погледа на съвременника. Всяка една риба е и притча, заплувала нанякъде, носи нещо на гърба си, среща друга риба“.

Например в картината „Мост между цивилизациите“ той е изобразил в средата мост, а от двете му страни са изрисувани две култури. Тази, който е от дясно или в посока Изток – е китайската цивилизация. Изобилства от типична за източната страна архитектура – пагодите Малка и Голяма сива гъска в Сиан, Храма на небето в Пекин и други култови сгради. От лявата страна или в посока Запад е световната цивилизация с пречупени през неговия маниер изображения на Наклонената кула в Пиза, катедрали, църквата „Василий Блажени“ в Москва, джамии…

Докато бил в Китай, творецът създал 7 картини от тематичният цикъл „Пътят на коприната“, които са във формат 120 см./60 см. От него е творбата „Огледало на цивилизациите“ – пейзаж във вид на древна карта, която започва с историята на Сиан и завършва до Константинопол. Платното е наситено с типични детайли от градове по Пътя на коприната.

За да създаде уникалните си картини, които разказват легенди и исторически събития и отвеждат зрителя до далечни светове, му помага страстта към книгите. „Без четене, нищо не се получава“, категоричен е даровитият търновец.

На 30 март проф. Пламен Легкоступ ще се представи и с изложба в Художествената галерия „Джордж Папазов“ в Ямбол. Има идея да подготви изложба в град Ухан в Китай. „Там имам приятели художници, които непрекъснато ме канят да се събираме, да рисуваме и след това да излагаме платната. Пристигна и съобщение за мащабен проект за междукултурна комуникация, в който искат да ни включат заедно с жената в живота ми доц. Искра Мандова, която е китаист и директор на Институт „Конфуций“ във ВТУ. Заради вирусната епидемия обаче все още не е ясно дали тези планове ще се осъществят“, обяснява проф. Пламен Легкоступ.

Той е изключително плодотворен творец и освен, че е преподавател във Великотърновския университет, от началото на тази година е нарисувал над 10 картини. „Някои ме питат защо рисувам седнал, а аз им отвръщам: „Защото не мога да рисувам легнал!“. На 4 април той ще навърши 61 години и твърдо е решил, че занапред ще върши само интересни и полезни за него неща. „Няма да се кандидатирам повече нито за ректор, нито за кмет, нито за общински съветник… От всичко съм опитал. Ако някой желае съвет от мен, съм отворен да помагам, но строго се придържам към вселенското правило: „Не давай непоискани съвети!“, подчертава с усмивка професорът творец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.