Китай обвини САЩ, че се опитва да открадне данни от изследвания за ваксина срещу COVID-19

Снимка: Архив

Китай обвини Съединените щати, че го клеветят, че искат да откраднат данни от техни изследвания за ваксина срещу новия коронавирус.

Вчера Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ обвини хакери, изследователи и студенти, близки до Китай, че искат да откраднат информация от американски университети и държавни лаборатории. Твърдението на Вашингтон изостри още повече отношенията между двете световни суперсили по въпроса за COVID-19.

"Китай изразява своето силно недоволство и твърда опозиция срещу тази американска клевета", заяви на пресконференция днес говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян. Той обвини САЩ, че "са извършили най-големите операции в световен мащаб за кражба в интернет".

Няколко китайски фармацевтични компании се опитват да разработят ваксина срещу коронавирусa. Най-малко три от тях вече започнаха клинични тестове върху хора. "Китай има водеща роля в изследванията в областта на ваксините и лечението на Ковид-19 (причиняваното от новия коронавирус заболяване). Затова той има повече причини от който и да било друг да внимава за кражба на информации в интернет", каза говорителят на китайското външно министерство.

От седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява Китай, че е скрил мащаба на епидемията от новия коронавирус, появил се в края на миналата година в китайския град Ухан, и така е допринесъл за неговото разпространение. Пекин отрича тези твърдения и уверява, че е уведомил възможно най-бързо Световната здравна организация и редица държави, включително Съединените щати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия