Китай одобри закона за Хонконг

Мнозинството от хората в Хонконг ще запазят своите основни права при новия закон за сигурността, приет от Китай, защото той се отнася за малка група престъпници.

ЕС осъди остро решението

На редовно заседание във вторник китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг, след което той бе подписан от президента Си Дзинпин, интегрирайки го в мини-конституцията на града, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Бюрото по въпросите на Хонконг и Макао към китайското правителство. Актът е бил приет единодушно със 162 гласа гласа и се очаква да влезе в сила съвсем скоро. Главният редактор на "Глобал таймс" - таблоид, издаван от официалния орган на китайската компартия "Женмин жибао" - заяви в Туитър, че най-тежкото наказание, което законът предвижда, е доживотен затвор, но не даде повече подробности.

Властите в Пекин и Хонконг нееднократно са казвали, че нормативният акт е насочен срещу шепа "размирници" и по никакъв начин няма да засегне правата и свободите в Хонконг, нито интересите на инвеститорите. Целта на закона според авторите му е да се бори с подривната дейност, тероризма, сепаратизма и съглашателството с външни сили.

Приемането на законодателството подготвя почвата за най-радикалните промени в начина на живот в бившата британска колония, откакто тя се върна под китайско управление преди 23 години, коментира Ройтерс. То освен това затвърждава следвания от страна на Пекин курс, който неминуемо ще доведе до сблъсък със САЩ, Великобритания и други западни правителства, според които законът нарушава широката автономия, с която се ползва градът след предаването си на Китай през 1997 г., отбелязва агенцията.

Законът за националната сигурност на Хонконг, приет днес от китайския парламент, подкопава самостоятелността на региона и засяга независимостта на правосъдието. Осъждаме това решение, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след днешната видеоконференция ЕС-Южна Корея. Този закон не е в съответствие с международните задължения на Китай и поражда дълбока загриженост, добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

САЩ започнаха в понеделник  да премахват специалния статут, даден на Хонконг в американското законодателство. Вашингтон спря износа на стоки от сферата на отбраната и ограничи достъпа на автономната територия до високотехнологични продукти.

Коментари

Задължително поле