Китай прави супермощен квантов компютър

Постигнал е рекордна скорост на изчисление

Разгорещена надпревара за постигане на "квантово надмощие"

Учени в Китай обявиха, че най-новият им квантов компютър е решил ултра-сложен математически проблем в рамките на една милионна от секундата - повече от 20 милиарда години по-бързо, отколкото най-бързият суперкомпютър в света би могъл да реши същата задача.

Прототипът, наречен JiuZhang 3, е постигнал рекордно увеличение на скоростта на изчисление, твърди научната статия за него, публикувана във вторник от рецензираното списание Physical Review Letters.

Изследователският екип се ръководи от Пат Жиануей, водещ учен в китайската национална програма за квантови изследвания. Изследователите са използвали JiuZhang 3 за решаване на сложен проблем, базиран на вземане на проби от гаусови бозони, който симулира поведението на светлинни частици, преминаващи през лабиринт от кристали и огледала.
Най-бързият класически суперкомпютър Frontier - разработен в САЩ и обявен за най-мощния в света в средата на 2022 г. - би решил задачата за 20 милиарда години.

По думите на изследователите пробивът може да намери приложение в криптографията, но това не би могло да стане толкова лесно и бързо.

Китай, САЩ и други страни са в разгорещена надпревара за постигане на "квантово надмощие" - точката, в която една квантова машина може да надмине класическите компютри, решавайки проблеми, които са извън възможностите им.
Но въпреки скоростта си, тези квантовите компютри са доста непрактични. На този етап те могат да работят само в защитена среда за кратки периоди по много специфични задачи.

В интервю за Newsweek от 2019 г. пионерът в квантовите изчисления Питър Золер каза, че въпреки появата в лабораториите на малки квантови компютри с десетки кубити, е необходим пробив в коригирането на грешки, за да станат те наистина практични.

"В следващите пет до 10 години е възможно да видим появата на квантови компютри с няколкостотин кубита, някои дори с възможност за частично коригиране на грешки."

В същото интервю Золер от университета в Инсбрук спекулира, че "ще са необходими десетки хиляди кубити - заедно със стабилни възможности за коригиране на грешки", за да се създаде широкомащабен и високоскоростен квантов компютър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии