Китай разработва нова ваксина срещу коронавируса

Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията започна разработването на ваксина от нов вид срещу коронавируса, който причинява пневмония, предавa ТАСС.

"Центърът вече започна разработването на ваксина. За момента успяхме да изолираме вируса, сега се избира конкретният щам", заявява Сюй Венбо, ръководител на Центъра. Освен това в момента китайските експерти подбират лекарства, които противодействат ефективно на пневмонията.

Броят на заразените в Китай достигна 2002 души. Подозрения за зараза има в още близо 2700 случая, но диагнозата засега не е потвърдена.

Крайбрежният град Шантоу забранява от полунощ (14 ч. по Гринуич) влизането на всички превозни средства в града, за да попречи на разпространяването на новия коронавирус. В града има само два случаи на заразени, но мерките се предприемат, "за да се прекъснат каналите на заразата", заявиха местните власти. В града ще бъде прекъснато и движението на градския транспорт, включително на фериботите. Шантоу се намира на над 800 км от град Ухан, където се появи новият коронавирус. Град Сиан, столица на провинция Шенси, също обяви, че спира всички междуградски автобуси от 18 ч. местно време, предаде Ройтерс. Мерки, ограничаващи транспорта, ще бъдат наложени и в цялата източна провинция Шандун, където спира движението на междуградските автобуси, а провинция Шенси забрани влизането на автобуси, идващи от други провинции, съобщи ДПА.

Коментари

Задължително поле