Китай: СЗО да проучи дали коронавирусът е изтекъл от лаборатории в САЩ

Световната здравна организация (СЗО) трябва да проучи възможността за изтичане на Covid-19 от лаборатория в САЩ, или друга страна. Това заяви Министерството на външните работи на Китай, ТАСС.

По-рано ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус поиска ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай. Гебрейесус разкритикува и липсата на достъп до необработените данни на международните експерти по време на тяхното разследване в Китай за произхода на пандемията.

"СЗО трябва да проучи версиите на изтичането на новия коронавирус от американската военна лаборатория във Форт Детрик и в подобни институции в други държави", каза говорителят на външното министерство в Пекин Хуа Чунинг, на брифинг.

"По отношение на вероятността вирусът да е изтекъл при лабораторен инцидент, членовете на експертната група заявиха, че в случай на необходимост ще проведат изследвания в лаборатории по целия свят. Както знаете, такива проверки в лабораториите в Ухан вече са провеждани. Но кога  ше бъде отворен за експерти Форт Детрик", попита тя.

Изследователският институт на американската армия „Уолтър Рийд“ се намира във Форт Детрик, Мериленд. Той се управлява от Пентагона и провежда биомедицински изследвания, включително с инфекциозни заболявания, допълва ТАСС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия