ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент

Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) се обяви за премахване на конституционното ограничение, предвиждащо максимум два мандата за президента на страната. ККП предложи да се премахне от основния закон текстът, според който президентът не може да остане на поста повече от два поредни петгодишни мандата, съобщи агенция Синхуа.

Това дава възможност да продължи управлението на сегашния лидер Си Цзинпин, посочва Франс прес. Съответно Си Цзинпин, оглавил КНР през 2013, би трябвало да се оттегли през 2023 г.

ЦК предложи освен това "идеите на Си Цзинпин" да бъдат включени в конституцията на страната.

Поправките се очаква да бъдат разгледани от Общокитайското събрание на народните представители, чиято годишна пленарна сесия започва на 5 март.

Политическата философия на китайския партиен и държавен лидер - идеите му "за нова ера на социализма с китайска специфика", бе включена през октомври м. г. в обновения устав на ККП от делегатите на нейния 19-и конгрес. Си Цзинпин стана вторият лидер на страната след основателя на комунистическия режим през 1949 г. Мао Цзедун, удостоен приживе с честта да бъде споменат в основния партиен документ. Името на друг виден китайски ръководител - Дън Сяопин, бе вписано в устава след смъртта му през 1997 г.

Откакто застана начело на партията през 2012 г., Си Цзинпин събра в ръцете си толкова власт, колкото никой друг китайски лидер не е имал поне от четвърт век насам. Той започна борба с корупцията, в рамките на която досега са наказани над един милион служители. Някои обаче виждат в тази кампания главно средство, чрез което президентът може да се отърве от всяка вътрешна опозиция.

Управлението му бе отбелязано с връщане към своеобразен култ към личността на държавния и партиен глава, постоянно присъстващ в медиите, и със засилване на репресиите спрямо борците за демокрация и правозащитниците, посочва още АФП.

Коментари

Задължително поле