Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Климатичните бежанци Терминът може да влезе в официалните документи

Депортацията на засегнатите от глобалните промени е незаконна

Комитетът на ООН по правата на човека взе решение, основано на прецедентен случай, че депортирането на „климатичните бежанци“ нарушава международното право. Глобалните структури обещават на света в близко бъдеще повече от сто милиона такива бежанци.

Световната банка проведе проучване през 2018 г., което прогнозира съдбата на климатични бежанци в рамките на 143 милиона от Латинска Америка и африканските държави от субсахарския регион през следващите 30 години. Всъщност, това са същите области, в които през последните няколко години се движат в колони все още „традиционните“, а не „климатични бежанци“ към САЩ и ЕС.

До 2040 г. движението Green peace ни обещава 200 милиона спасяващи се от сушата, слаба реколта и повишаване на морското равнище.

Гражданин на тихоокеанската островна държава Кирибати – Йоан Тейтиот, потърси убежище като климатичен бежанец в Нова Зеландия с мотива, че родният му остров може да отиде под вода до 2050-а, според кантората, наречена „Междуправителствена група по промените на климата“ (IPCC). Именно този случай бе разгледан от Комитета на ООН по правата на човека. Макар че, стигна до извода, че животът на г-н Тейтиот не е застрашен непосредствено, той реши, че депортирането в страни, където се случват промени в климата е нарушение на международното право. Ето какво коментира комисията въз основа на членове 6 и 7 от Международния пакт за граждански и политически права:

„Без сериозни национални и международни усилия последиците от промените на климата в приемащите страни биха могли да нарушат правата на хората. (…). Тъй като вероятността цялата страна да бъде под вода представлява такъв изключителен риск, условията на живот в такава страна могат да станат несъвместими с правото на достоен живот, преди този риск да бъде признат“.

Терминът „климатични бежанци“ все още не е фиксиран в международното право, но се появи в пресата и в устата на западните политици миналата година. След решението на Комитета на ООН по правата на човека той може да влезе в официалните документи.

(Превод за “Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.