Климатичният “фашизъм”

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Няма никаква причина Грета Тунберг да се превръща в световна сензация - тя е един объркан младеж

Малката мръсна тайна в килера на зелените екоекстремисти е една грозна и смачкана кафява униформа

Повратна в историята на опазването на околната среда е 1935 година. Създава се първият закон за защита на природата, който оформя и до ден днешен голяма част от разбиранията за опазване на околната среда. Създават се първите държавно защитени природни паркове, въвеждат се задължения за залесяване и строги наказания срещу насилието над животни. Похвално, ще си каже човек на пръв прочит. При по-задълбочен преглед обаче ще изскочи нещо различно, когато си дадем сметка кой въвежда тези засилени мерки за закрила на флората и фауната - нацистка Германия. Адолф Хитлер, който бива описван от Гьобелс като върл вегетарианец, през 1933 г. започва дори законодателен процес по забрана на кланиците. Немските войници са карани да залесяват гори и поля, а Химлер дори прави опит да обяви лова извън закона. Такива са историческите факти. Малката мръсна тайна в килера на зелените екоекстремисти е една грозна и смачкана кафява униформа.

Истината е, че опазването на околната среда е кауза, която с плам и жар е защитавана от редица умерени, леви и десни хора. Всяка уважаваща себе си голяма партия по света има отношение към опазването на природата, защитаването от замърсяване и чистота на почви, води и въздух. И така трябва да бъде! Проблемът обаче е, че в последните години екоекстремистите и зелените движения взеха връх в дискусията. И вече не се интересуват от околната среда, а от новата им крипторелигия - борбата с климатичните промени. Екоекстремизмът надскача нормалната, балансирана и необходима защита на околната среда и отива в полето на фанатизма, екстремизма и един нов прочит на фашистката идеология в разгара на XXI век. Климатичните промени са превърнати в инструмент за политическа, медийна и идеологическа саморазправа с всички, които изразяват съмнение по повод истерията, която ни залива отвсякъде. Модерната „хитлерова младеж“, воглаве с нейната Грета Тунберг, иска да пренареди житието и битието на всеки мъж, жена и дете на планетата в интерес на собственото си фанатично разбиране за „редно“ и „нередно“.

Няма да летите със самолети. Няма да се возите на коли. Няма да ползвате дезодоранти. Няма да ядете месо. Няма да използвате нищо, което би могло да остави „въглероден отпечатък“. Връщате се в тъмните векове, заживявате обратно в пещерите и бъдете благодарни на новите властелини на света - климатичните „фашисти“ - които са ви спасили от сигурен край. Горе-долу така изглеждат мантрите и догмите на неолибералния глобализъм, който се въоръжи с дъвката за политически балончета, която самонарекоха „климатични промени“. А всеки, който каже нещо различно от консенсуса, ще бъде линчуван на дигиталния мегдан. Нямаш право на мнение, нямаш право на съмнение. Имаш право да вярваш сляпо в Света пророчица Грета и нейните кукловоди!

Прочее, понеже стана дума за Грета, държа да отбележа, че това, което елитите правят с това дете, е изключително грозно. Грета Тунберг има психични проблеми - синдром на Аспергер, селективен мутизъм и други. Това дете е уязвимо и не трябва да бъде превръщано в знаме на климатичния „фашизъм“, който точно както с „хитлеровата младеж“, решава да използва деца за пропаганда. Гнусничко нещо е това и към него не трябва да има никаква търпимост. Като цяло няма никаква причина това дете да се превръща в световна сензация - тя е един объркан младеж, на който му се дава думата от издатели и медийни корпорации, които обслужват световната олигархия. Крият се зад нея, защото е удобно и лесно. Като по този начин съсипват живота u, а тя е дете и дори не осъзнава този житейски факт. Затова съвсем на място е поведението на президента Тръмп, който демонстративно игнорира Грета на срещата за климата на ООН в Ню Йорк. Всяко друго поведение отвъд игнориране и леки закачки в социалните мрежи би било проява на лош вкус и на легитимиране на кукловодите, които дърпат конците гретени.

Да оставим Грета настрана. Нека си отговорим на по-важния въпрос - наистина ли предизвиканите от човека климатични промени са научно доказан факт, от който следва обществото да се притеснява? Категорично не! Никакъв научен консенсус няма по този въпрос. Широко цитираната фалшива новина, че 97% от учените били единни по въпроса за антропогенните климатични промени, е точно това - фейк. Някакви хора със социологически инструменти правят анализ на резюметата на N-на брой изследвания по темата и обявяват помпозно тази стряскаща цифра от 97%. Истината е, че през годините много от учените, чиито трудове са причислявани към този процент, категорично отрекоха да са казвали нещо такова в научните си публикации. Още повече - данните за климата са толкова противоречиви, че никакъв категоричен извод не може да се направи по тях. Просто не знаем има ли съществено антропогенно влияние върху климата или няма. Може само да се предполага и спекулира.

И въпреки това в сериозната наука са доста скептични по този въпрос, който се е превърнал в една поп тема, която се експлоатира от всякакви знайни и незнайни разбирачи и всезнайковци. Климатът се променя, винаги се е променял и винаги ще се променя. Причини има много, но най-съществените са свързани с промените в земната орбита и позиционирането на планетата ни спрямо слънцето. Например, през времето на Древен Рим има десетки извори, които сочат, че температурите на планетата по онова време са били значително по-високи от сегашните. Нима в Древен Рим са летели със самолети? Нима са карали автомобили? Не. И въпреки това Земята е била по-топла, отколкото сега. През вековете след краха на Рим планетата отново застудява, а в периода X-XIII век пак влиза в затопляне, сходно със сегашното. След това до средата на XIX век светът влиза в мини-ледникова епоха, при която температурите падат значително. От средата на XIX век насам отново влизаме в плавно затопляне. Всички тези цикли са документирани и от историографията, и от геологията и са неоспорими. В нито една от тези промени никаква роля не е играл човекът. Но изведнъж ние решихме, че точно сега, точно този цикъл на затопляне неминуемо на нас се дължи. Наивности.

Освен това има и друго - методите, които се използват за измерване на климатичните промени, са най-меко казано неточни. Със същите инструменти, с които метеоролозите не могат с точност да прогнозират дали утре ще вали, ни обясняват как едва ли не могат до секундата да предвидят климата след 100 години. Това са абсурдни неща, извинявайте. А на онези, които ще кажат „но климатът и атмосферните условия са две различни неща“, ще им отговоря така - да, различни неща са, когато ви устройва. Когато удари ураган в тропическия сезон, което е най-нормалното нещо на планетата, това се ползва като аргумент за климатичните промени. Е, нали нямаше връзка между времето и климата? Или има? Хайде, първо, драги климатични паникьори, седнете и се разберете помежду си и после елате да казвате на всички други как да живеем.

Опазването на околната среда е важно и е висша ценност. То трябва да се случва и да се реализира. Но климатичната паника е нещо съвсем друго и трябва да бъде изхвърлена от обществен оборот. Затова президентът Тръмп извади Америка от скандалното Парижко споразумение за климата и същевременно фокусира огромна държавна енергия в почистването на реките и парковете на Щатите. Най-големите поддръжници на крипторелигиозните вярвания в климатичните промени живеят сред отпадъци, замърсени реки и паркове. Нужно е само човек да се разходи из Сан Франциско и Лос Анджелис, където всеки срещнат е климатичен паникьор, за да си даде сметка колко са зарити с отпадъци тези някога велики градове. Време е да опазим природата си. Включително и от климатичните „фашисти“, които с екстремизма и крайностите си отблъскват хората от благородната идея да помислим заедно за бъдещето на околната ни среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи