Климатолог: Отклоняването от климатичните норми ще става все по-голямо

Десетима са осъдени за участие в наркогрупа в Добричко

Съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема хуманитарен кораб със спасени мигранти

Ген. Атанасов за скандала с апартаментите: Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа прав

Кога на мъжа започват да му растат крила

Министър Петкова: Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Протест срещу застрояването в столичния квартал Гоце Делчев

Народното събрание обсъжда годишния доклад на ВСС за 2018 година "Обединени патриоти" започват консултации за партийните субсидии

Робърт Милът дава показания за руската намеса в американските избори

Ердоган заяви, че Турция ще продължи със сондажите в Кипър

Създават Център за безопасно движение по пътищата

Обилни валежи с гръмотевици в 5 области днес

Мълния падна на метри от мъж в Монтана Не е пострадал сериозно

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Българите по света трябва да осъзнаят, че имат огромна сила, когато се държат един за друг

Мария е завършила Английската гимназия в Пловдив, Петър – Испанската в София

Те са млади, високо образовани, дръзки и готови да превземат света. Те са Клубът на българските професионалисти от Вашингтон. Новото поколение българи в глобалния свят без граници разбива на пух и прах твърдението, че нашенци не си помагат в чужбина. Осъзнали са, че за всеки има място под слънцето и, че заедно ще са по-силни в една от столиците на световната политика и бизнес.

Мария Кръстева и Петър Стойков са с блестящо образование и кариера във Вашингтон като от 5 години помагат активно и на доброволни начала на сънародниците си в региона. Създаденият от тях Bulgarian Professionals Club събира професионалисти с успешна кариера с мисията да си помагат един на друг. В Борда на организацията Мария е президент, а Петър – директор по партньорствата и съдружията.

В неправителствената организация членуват високо образовани и успешно реализирани в САЩ българи – финансисти и икономисти от групата на Световната банка и Международния валутен фонд, служители на големи IT компании, икономисти, лекари, инженери, юристи, и специалисти от всички сектори на американската икономика. И макар със своята професионална експертиза много от тях да вдигат високо летвата, Мария и Петър уверяват, че клубът не е елитарен.

Ограничения за членство в него няма. Всеки българин във Вашингтон и региона може да поиска присъединяване към фейсбук групата Bulgarian Professionals Club, като после сам преценява дали да остане. “За нас единствено е важно човек да има желание да се развива в която и да било сфера, а ние му помагаме”, обяснява Петър. В момента във фейсбук групата членуват 542 българи.

Идеята хрумва на Мария преди повече от 5 години. Докато следва в Бостън, тя се интересува как се създават доброволчески организации и се свързва с местния Bulgarian Community Center. Пише техния бизнес план и решава да насочи доброволческата си дейност към българите в САЩ. “Много се въодушевих от идеята да си помагаме един на друг – казва Мария. – Дадох си сметка, че всъщност моят успех в Америка е подпомаган от много ментори, интелигентни и добри хора, но в повечето случаи те не са били българи. Казах си: “А какво, ако са били българи? Колко по-лесно би ми било да се науча как да се държа, как да отговарям, каква е средата тук?”. Във Вашингтон тя открива, че сред многото български организации няма такава, която да акцентира на професионалното и академично развитие. Събира приятели в дома си – семейството на Боян и Евелина Станоеви, които през годините са ангажирани с българската общност чрез редица инициативи. Те споделят идеята на Петър Стойков и заедно с Димитър Милков основават клуба. Впоследствие се присъединяват още доброволци и в момента оперативният комитет се състои от 9 човека, които се срещат два пъти в месеца.

“Средата от българи е чудесна – много амбициозни и успели хора от всякакви сектори – казва Петър. – тук сме страшно единни и много си помагаме. Аз съм от 12 години в чужбина, учил съм в Италия и Англия и навсякъде съм успявал да намеря качествена среда от българи, с които сме си помагали. Време е българите не само в Америка, но и по света да осъзнаем, че имаме огромен потенциал и огромна сила, когато се държим един за друг.”

“Светът е глобален. Всеки може със самолет да отиде където иска, с технологиите общуваме свободно – допълва Мария. – Няма “българи тук” и “българи там”, има един свят. Може би при нашето поколение, тъй като сме израснали в следкомунистическа среда, го няма това разделение. Ако човек има национално самосъзнание, ако казва с гордост “Аз съм българин”, ако общува и с българи, и с чужденци и бъде себе си, няма да е дърво без корен.”

Основният фокус на работата на клуба е помощ в кариерното развитие. Организират уъркшопи за подобряване на професионални умения, които могат да се приложат във всяка сфера: например как човек да работи върху своето резюме, как да го пригоди към най-високите стандарти в Америка; как да работи по своя профил в професионалната социална мрежа “Линкдин”. През април са се фокусирали върху развитие на умения как да се представиш добре в интервю с работодатели от всякакъв тип.

“Имаме доброволци, които се занимават с човешки ресурси и професионално развитие в различни международни организации и университети. Подобна консултантска дейност в САЩ се заплаща изключително скъпо – минимум 100-200 долара на час, а ние го предлагаме безплатно за българи. Провеждаме и серии от срещи, на които наши членове разказват за своя път и успешен бизнес, за идеите си и се получава ценен обмен. Хората черпят от нас идеи, казват ни с какво се занимават и им помагаме, като рекламираме техния бизнес и занимания”, допълва Петър.

В клуба са стартирали нова програма за лични професионални консултации, която е представена в сайта им http://www.bulgarianprofessionals.org/ “Искаме да помагаме на новодошли българи. Това ноу-хау тук е много важно и труднодостъпно за тях, защото е много скъпо”, казва Мария.

Членовете на клуба са осъзнали, че социалните събития са не по-малко важни за българите в чужбина. Веднъж месечно се събират на неформални срещи на по питие. На тях някои споделят, че търсят работа, други пък предлагат работа и по този начин се реализират. На тези срещи българите си общуват в личен и професионален план. “В нашия клуб кипи живот – казва Мария. – Нарекохме организацията си клуб, за да подчертаем, че сме общност от приятели. С едни от най-близките ми приятели българи, които са много важна част от моя живот, съм се запознала точно в нашия клуб.”

Те популяризират и всички културни събития на българи във Вашингтон. В града има 2 фолклорни състава, Bulgarian Community Center, който организира събори, Българско музикално общество, 2 български училища. Партнират си успешно и с посолството ни, а то им предоставя залата си за техните професионални серии за развитие.

За тях е много важно да запазят връзката с България. Развиват различни проекти, партнират си с благотворителни организации като Children of Bulgaria, които подпомагат деца в неравностойно положение. “Създали сме хубава социална среда с професионален и академичен фокус и голяма колективна сила – казва Мария. – С този опит можем и искаме да помагаме и на организации в България.”

С личните си кариери двамата са истинско вдъхновение за българите във Вашингтон. Петър е на 31 години. Роден е в София, завършил е Испанската гимназия, бакалавърска степен по международни отношения в Американския университет в Рим и магистратура по европеистика в London School of Economics. Решава да търси развитие точно в тази сфера. Кандидатства за стажантска програма в Делегацията на Европейския съюз във Вашингтон. Идва в града с идеята това да бъде просто една спирка по пътя на кариерното му развитие, като после да се върне в Европа.

След завършването на програмата той кандидатства в Световната банка и от над 5 години работи там. Днес е експерт по дигитално развитие и реформи в публичния сектор в различни държави. “Винаги, когато мога, се опитвам да работя за България, осъществили сме няколко проекта със Световната банка – казва той. – Във Вашингтон се чувствам чудесно, почти като у дома си, защото градът е много уютен и с много европейски вид, а средата – предразполагаща от всякакво естество.”

Мария е завършила Английската гимназия в Пловдив. Печели пълна стипендия за University of Richmond и през 2006 г. завършва бакалавърска степен по икономика и бизнес администрация. Мечтата є е да живее в Ню Йорк, “града, който не спи и е пълен с енергия”. Работи 4 години за “Джей Пи Морган Чейс” – огромна банка в Америка, която оцелява по време на финансовата криза през 2008-ма. Там е привлечена от бизнес мениджмънта. Завършва магистратури по бизнес в MIT (Масачузетски технологичен институт) и по публична администрация в Харвард. След това участва в различни организации като доброволец. Постъпва в консултантска фирма във Вашингтон, работеща с различни организации. След 3 години се премества в банка Capital 1, една от най-големите в района, и е там от 2 години. Продължава да расте в кариерата си, в момента се занимава с кредитни карти – как да се дават и изплащат.

Мария е на 36 години, омъжена е от 3 години. Съпругът є Рийд е американец и е управител на строителна компания. Семейството є живее в къща във Вашингтон, имат си малък син на година и половина – Теодор. Двамата правят голяма сватба в България. “Долетяха 100 приятели от Америка, Австралия и Европа. “Винаги ми е било мечта да се омъжа в България. Сватбата беше в Пловдив, в български ресторант, с български традиции, моят мъж изигра хоро – смее се Мария. – Исках да представя нашата култура и традиции и всичките 100 човека бяха възхитени. С половината от тях отидохме на екскурзия с автобус за една седмица из цяла България.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Колко им е тарифата?…………………………На „помагачите“,де……………..

  1. Простотия българска!За Монаха иде реч!Познавам Мария лично тя е много свестен и отговорен човек.Обучението и и костваше сума ти пари за майка и .За това не говорете глупости,А се опитайте да стигнете до нивото И!!!

 2. Пълна глупост , само разни кариеристи с дребни и ненужни икономически специалности !
  Успели лекари , инженери и така нататък няма да видите !
  Там за да станеш лекар първо учиш 11 години , на 30 дори няма как да си лекар !
  После си така потънал в кредити , че следващите 10 години само изплащаш !
  Джендърска статия в традициите на Сорос , елате ни вижте , колко сме успешни и добре , не искате ли и вие да приемете негри и всякакви за да сте същите , да станете глобалисти !
  Като отида до там , не виждам подобни успешни ,тук там по някое ку*ве омъжено за чужденец лекар , адвокат или някакъв компютърен специалист . Плаща си добрият живот с дупките , но докога и те не знаят !
  За богати със солиден доход минава само лекари и адвокати от работещите , всичко останало е на крачка от фалита при всеки сериозен здравословен проблем . Плащаш застраховки за всичко, дано се опазиш от измамниците на всяка крачка ако изкарваш повече !
  И ви го казвам от личен опит , повечето нямат зъби , но си мислят ,че са добре , роднините са ми лекари и бяха принудени да завършат там отново , нищо че имаха дипломи от тук , там такива неща не признават . За да учиш набутваш поне едни начални 300 -400 000 долара кредити , лекар като нашият личен взима около 200 000 , трябва да плаща заплатите на поне две медицински сестри . осигуровките не са , като тук , работещият може да избира при кой работодател да осигурява цялото си семейство , къде му е по изгодно но разболеете ли се сериозно няма как да платите поне 500 000 долара без да се разорите , осигуровките не вършат работа за по бедните ! Само една кръвна картина в по реномираните им лечебни заведения струва по 5 000 долара ! Половината пари заминават за данъци , ако нямаш много деца ! Иначе си остават за теб , докато децата навършат пълнолетие ! Начинаещ лекар на 32-33 год може да се води младши специалист ако има определена специалност и взима около 300 000 долара , но за данъци ако не е женен заминават половината ! Далеч минаха 40 -сте преди да се освестят , иначе там съвсем не е розово !
  Там лекарите всяка година минават изпити за нови лекарства , а на 5 години защитаваш отново специалността си , да не би да си я занемарил .
  Пенсионната система е само от частни пенсионни фондове , играещи основно на борсите им , при срив просто губиш всичко .
  Истината за Америка е съвсем различна от медийната !

 3. Хей, Наивник, стига си лъгал хората ! Като не ти харесва САЩ защо не се върнеш в България, лъжец несвързан ! Моите родители са пенсионери и не плащат лекарства, болници, доктори. Дори имат право да идват хора да им пазаруват,готвят,чистят- безплатно ! Америка е пълна с „всезнаещи“ българи . И кой плаща за кръвна картина ?! Ле-ле какви глупости и лъжи ! Като не ти харесва се върни, но недей да плюеш и лъжеш за страната която те е приютила ! Неблагодарник !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.