Кметицата Иванчева нарушила закона

Шефката на столичния район „Младост“ отишла на проверка без да е издала заповед за това

Строежът е втора категория и е в юрисдикцията на ДНСК

Поне три текста от Закона за устройство на територията (ЗУТ) е нарушила кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, показа проверка на „Труд“.

Причината е опитът на Иванчева преди два дни да инспектира сама и посред нощ обект на турската фирма „Гаранти Коза“.

Тя отшила на строителната площадка малко след 22:00 часа след сигнал на гражданин от близък блок, че се вдига шум. След разправия с охранителите Иванчева била изгонена. За да се оплаче, Иванчева публикува във фейсбук видео от караницата, с твърдението, че била „бутната в калта“ . На него се вижда ясно, че тя се намира в строежа, но кметицата вече твърди, че е била на улицата отпред.

Разпоредбите в ЗУТ (чл. 194, чл, 222 и чл. 223) показват, че Иванчева не е имала право да ходи на проверка, защото за целта трябва да е издала заповед. Само така на нея може да й бъде позволен достъп до частния имот, какъвто представлява строежът на „Гаранти Коза“. Отделно в ЗУТ е записано още, че този вид контрол се изпълнява само от служители на администрацията, тоест кметът не може да ходи сам и да упражнява пряк контрол.

От Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) посочиха пред „Труд“, че строежът е втора категория и проверките в него са изцяло в тяхното правомощие, а не на районната администрация.

В същото време служители на район „Младост“ се оплакаха пред вестника, че все още няма назначен главен секретар – тоест липсва човек, който да води организацията на администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България