На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Кметовете да глобяват замърсителите на въздуха, а парите да остават в общинския бюджет

Бургаският кмет Димитър Николов поиска от общинските съветници подкрепа на предложенията, които е направил пред народните представители, сдружението на общините и МОСВ- да се дадат законови правомощия на кметовете на Общини да налагат глоби на предприятията, замърсяващи въздуха и да контролират дейността им.

Конкретно исканията са следните: издаваните от МОСВ комплексни разрешителни на предприятия на територията на съответната община да се одобряват със санкция на местния парламент с две трети мнозинство. Налаганите глоби на промишлените предприятия да постъпват в общинските бюджети, тъй като местните жители са потърпевши от тези нарушения, а средствата да се използват за инвестиции в екологични дейности. И най- важното: На кметовете на общините да бъдат дадени правомощия да контролират и глобяват всички замърсители на територията на съответната община. И разбира се да носят отговорност за това.

Това ще развърже ръцете на кметовете за реални действия, тай като в момента предаваме настроенията и притесненията на гражданите на институции, които не са под наше ръководство и контрол, посочи Николов. По думите му, има недоверие към мерките, предприемани от промишлените предприятия под натиска на институциите. „Затова е нужно да ми бъдат дадени правомощия, за да осъществявам контрол и налагам глоби на установените замърсители“, заключи кметът. Той даде пример, че Община Бургас е единствената община в България, която още преди 8 години инвестира средства в закупуването на мобилна лаборатория за измерване на въздуха. И до ден днешен няма друга община, която да е направила такъв разход и да е дарила тази мобилна станция на Държавната агенция по опазване на околната среда. Всички останали кметове не са го направили, защото нито законът ги задължава, нито имат правомощия да осъществяват контрол и да налагат санкции на промишлените замърсители

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.