Кметове бойкотирали кампанията срещу африканската чума заради изборите

Всички прасета в малките стопанства в радиус от 3 км от свинекомплекса в с. Слънчево са изколени доброволно, стана ясно на заседание на епизоотичната комисия.

Малки стопани във Варненско: Прасетата ни ще умрат от глад, не от болестта

Някои кметове в страната не си вършат задължението да информират собствениците на свине в стопанства тип "заден двор", че е по-добре да ги заколят здрави, за да ограничат риска от африканска чума. Причината е, че се страхуват да не загубят местните избори наесен. Това съобщи доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет на среща с фермери от Варненска област.

В региона още няма огнище на заразата, но миналата година тук бе регистриран първия случай за България в с. Тутраканци. Прасетата в селото бяха евтаназирани. След като се съвзеха от мъката, повечето стопани си купиха нови, някои дори ги регистрираха и сега не искат да ги колят.

"Тогава свинекомплексите ни обещаваха, че ще ни дадат животни с ушна марка и по 60 лв., но нищо такова не се случи", поясни Добрин Добрев от Тутраканци. Негови колеги, които гледат прасета от източнобалканската порода, алармираха, че добитъкът им ще умре не от чума, а от глад.

Породата е пасищна, а животните вече година стоят затворени. Трябва да ядат фураж, но той е скъп и никой не ни помага, оплакаха се фермерите. "Ще сезирам МЗХ за случая, за да получите подкрепа", ангажира се доц. Филипов, който е член на консултативния съвет към министерството по въпросите на африканската чума по свинете.

Експертът поясни, че заразата може да се овладее, ако за 1-2 г. се забрани отглеждането на прасета в стопанства "заден двор", а собствениците им да получат компенсации от свинекомплексите и от държавата.

Във Варненско големи производители вече предлагат такива бонуси и дребните стопани масово колят свинете си. "В 3-километровата зона около комплекса в с. Слънчево вече няма прасета в задните дворове", информира след заседание на областната епизоотична комисия д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните.

Ловни дружинки разчистват целево периметъра и от диви свине, но край другите големи комплекси в Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово превенцията още не е приключила. "Все още няма решение на комисията, което да задължи стопаните на прасета без марки да ги заколят, но апелирам всички да го сторят и да приберат годното месо във фризерите", каза д-р Димова.

"Не крийте болни животни, защото ако заразата се разпростре още, може да остави без работа над 20 000 души", призова доц. Филипов. Фермери настояха пред него, за да има ефективен контрол държавата да възстанови контакта между животновъдите и ветеринарните лекари.

"Преди те обхождаха редовно всяко стопанство и маркираха животните, но след 2006 г. заради ниското заплащане остана по един лекар на 12-13 селища. В нашето село дори известно време събирахме по 20 лв. за доктора, само и само да го задържим", поясни Стефан Димитров от Старо Оряхово.

Коментари

Задължително поле