Кметът Иван Портних : ММФ"Варненско лято" е предчувствие за век в културата ни

Броени дни преди официалното си откриване в неделя Международният музикален фестивал „Варненско лято“ стана лауреат на специалния лейбъл за европейско качество - EFFE 2019-2020. Престижното отличие бе спечелено в надпревара със 715 европейски фестивали. Така ММФ „Варненско лято“ стана и първият български музикален фестивал, получил това високо признание. Това припомни на старта на най-голямото музикално събитие край морето кметът на Варна Иван Портних.“Деветдесет и три години са една достолепна възраст в човешкия живот. А в културната история на един народ това е предчувствие за век. С такова предчувствие стоим тази вечер на сцената на първия и най-дълголетен фестивал на България - Международният музикален фестивал „Варненско лято“, роден в далечната 1926 година", каза още Портних. Той посочи, че община Варна надгражда традициите и прави всичко възможно да среща хората с най-високите образци на българската и световна музикална култура.

Поздравления от бяха отправени и от Илиянка Михайлова - директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата, от Марио Хосен - артистичен директор на ММФ "Варненско лято", както и от Даниела Димова - председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет на Варна.

Веднага след това на сцената излезе цигуларят Бенямин Шмид - един от най-интересните музиканти на нашето време.„Това е моят първи концерт в България и за моя радост той се случва точно във Варна, на брега на Черно море, което намирам за много мистично. Вашият град е толкова красив, опознавам го с удоволствие“, сподели той. В програмата бяха включени шедьоври на Владигеров, Прокофиев и Хиндемит, които бяха изпълнени от австриеца и Варненската филхармония, под палката на маестро Георги Димитров, под бурните аплодисменти на публиката. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“.

Коментари

Задължително поле