Кметът Иван Тотев: „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ работи за имиджа на България

„Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е национален проект, който да работи за имиджа на България, а в частност и на нашия град“, бяха думите, с които кметът на Пловдив Иван Тотев се обърна към участниците в двудневния Есенен колоквиум „Дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация“.

Той се провежда в града под тепетата по инициатива на Жени ГЕРБ и фондация „Конрад Аденауер“. В презентацията си за подготовката на града като Европейска столица на културата през 2019-а  кметът  заяви очакванията си чрез силата на културата да настъпи дух на промяната, като се решат редица градски проблеми и се постигне устойчиво развитие. „Предвидили сме фестивали, карнавали, концерти, изложби и куп атрактивни събития, но по-важното за нас е да направим гражданите щастливи чрез силата на културата и да постигнем цели от пряка икономическа полза“, посочи  Тотев.

Към момента Пловдив се посещава годишно от около 1 милион туристи и се реализират близо 500 хиляди нощувки , което е двойно повече в сравнение с 2011 г., но целта е през 2019 г.  градът да посрещне 2 милиона туристи и да достигне 750 000 нощувки. „Цялата културна програма и събитията, които правим, трансформирането на градски зони  с възможности за по-хубав живот, е от ключово значение за развитието на различни нови индустрии в Пловдив. През последните години привлякохме много млади хора в IT сектора и високотехнологичните производства. За един град е важно да има работа, но само това не е достатъчно, трябва да е и привлекателно място за живот с добра инфраструктура и култура. Именно за това ще допринесе именно домакинството ни като Европейска столица на културата през 2019 година“, допълни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той не пропусна да благодари за подкрепата на държавата в лицето на правителството и премиера Бойко Борисов, както и на българските представители в Европейския парламент, които оценяват голямото значение и споделят популяризирането на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони