Кметът Камбитов: Няма да местим нито математическата гимназия, нито езиковата, строим нови 33 класни стаи

Общинският съвет-Благоевград прие план-програма за преминаване на едносменен режим на обучение в училищата на територията на община Благоевград. Ще бъдат изпълнени всички критерии, заложени в Закона, увери кметът д-р Атанас Камбитов. В няколко учебни заведения ще се наложи извършването на строителни дейности за разширяване на базата. В случай, че се наложи в някои училища ще бъдат с намален прием с по една паралелка. Всички необходими действия са съгласувани на срещи между ръководството на общината и училищните директори, подчерта кметът Камбитов, съобщиха от пресцентъра на общината.

Той поясни, че е постигнато съгласие и затова няма да има проблем с изпълнението на законовите изисквания за преминаване на едносменен режим на обучение.

„Искам да уточня нещо много важно, за да няма повече спекулации. Няма да местим в крайните квартали нито Математическа гимназия, нито Езикова гимназия. Гимназиите ще останат в сградата, която ползват и в момента. Ще изградим обаче нови 33 класни стаи, за да осигурим едносменен режим на обучение в двете учебни заведения.

Постройката ще бъде вдигната в съществуващия терен. Уверихме се, че има такава възможност, след като направихме оглед на място”, каза още кметът Камбитов. Той допълни, че строителните дейности не само в тези две гизназии, но и в другите училища, където това се налага, няма да са голяма тежест за общинския бюджет, защото голяма част от разходите ще се покрият от Министерството на образованието и науката.

Коментари

Задължително поле