Кметът на Банско: Андора развива впечатляващ зимен туризъм,можем само да се учим от тях

Андора е една страна като точица между Франция и Испания, държавата с площ, точно колкото Община Банско,с планини, високи колкото Пирин! И дотук с приликите. Това е страна, която инвестира много в зимния туризъм и има с какво да се гордее. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов, който бе на работно посещение в Андора.

Визитата е осъществена по линия на Министерството на туризма и заедно с кмета е пътувал и съветника на министър Ангелкова – Малин Бистрин.

Двамата са се срещнали с министъра на туризма на каталунската държава Франческ Камп.

„ Андора също ще бъдат домакини на старт от Световната купа по ски през март 2019 г. И много се радват, че са успели да се преборят за него с големите държави в ските. Само за тази година инвестират над 40млн.евро - изграждат нова кабинка, на друга линия са сменили всички кабини с нови, и удължават изкуствено, с много сложно съоръжение финалната част на пистата, където ще се проведе купата. Имат три ски зони, 310 км писти и десетки лифтове, най-високото голф игрище в Европа - на 2000м надморско равнище. Храната и виното са превъзходни, а на една от централните улички в града гордо заема място един истински шедьовър, дело на гениалния Салвадор Дали", разказа кмета Икономов за впечатленията си.

Развити са летните атракции, страната е домакин на световна купа по планинско колоездене, и на етап от Тур дю Франс. Годишно имат 3 милиона туристи и 7 милиона нощувки. Не залагат на ниски цени, за да бъдат конкурентни. Работят не за увеличаване на броя туристи, а за привличане на по-скъпи туристи. Следят развитието на Банско отблизо, което е донякъде ласкателно. Но ние има какво да научим от тях, каза още Икономов.

Коментари

Задължително поле