Кметът на Банско: Не сме готови за сезонa

Градоначалникът Георги Икономов иска курортът да поскъпне

И тази зима липсва втора кабинка на лифта

В Банско ври и кипи, казва един от местните жители. В курорта се готвят за поредния предстоящ ски сезон. Лъскат се хотели, ремонтират се кръчми и механи, общината трескаво довършва корекцията на реката, подпорните стени и новия мост.

Градът е красив, чист и украсен. Но от бизнеса не крият раздразнението си, когато стане дума за прословутата втора кабинка на лифта.

„Как е възможно в 21-ви век да не може една проста въжена линия да се направи, за да се отпуши достъпа до ски зоната. Та нали това е в името на хората, на туризма. Всички печелим от това. Тази зима какво да кажем на нашите редовни гости от чужбина, които питат непрекъснато какво става в тая държава, защо трябва да висим по опашки?! Това не е нормално, колкото и да ценят нашата природа, един ден тези туристи просто ще си отидат и никога няма да дойдат в България. И ще разказват,че сме ненормална страна.“ Така говорят хотелиерите в Банско преди предстоящия нов сезон.

Трийсетина псевдоеколози ни направиха на маймуни, това не е редно, луда работа! - единодушни са стопаните на курортния град. Те припомнят, че са участвали във всички манифестации и протести с искане за втора кабинка. Какво още да направим, да идем да легнем жълтите павета ли?! - ядосват се те.

„Ние тук сме потомци на войводи, достойни хора, не сме свикнали с тези софийски игрички, няколко души ни разиграват и пречат на бъдещето ни! Какво толкова искаме - една проста въжена линия и една хубава магистрала. За да работим и да живеем добре в родните си места“, казва дядо Васко, 71-годишен жител на Банско. Той нямал представа защо става така - българи за пречат на други българи!

На други в кафенето, където се събират местните, даже не им се говори по темата. Един маха с ръка: „Какво има да приказваме! Нищо не става от тая държава, щом да се построи един лифт е проблем!“

Казусът „втора кабинка“ потъна в юридически тълкувания, политически спорове, протести, контрапротести, лъжи...Така се омота,че обикновените хора недоумяват: какво толкова пречи да се реализира една полезна и необходима инвестиция в най-големия и най-посещаван български зимен курорт?

„Всяка година ме питате дали сме готови за сезона. Винаги казвам, че сме готови. Сега обаче ще ви изненадам - не, не сме готови!“,казва ядно кметът на Банско Георги Икономов.

Той обяснява и по-подробно:

„И тази зима посрещаме без втори кабинков лифт. Без нови писти. Инфраструктурата е съвсем прилична, улиците и зелените площи са в добро състояние, хотелите и ресторантите са на ниво. Единственото, което ни липсва, е втората кабинка. И пак влизаме в позната ситуация. Мъчим се цяла зима, а през пролетта, лятото и есента забравяме всичко. Идва другата зимата, пристигат гостите на града, откриваме сезона и се започва пак - огромни опашки пред лифта, недоволство, скандали. Затова ви казвам, че не са готови за този сезон. Техника за снегопочистване имаме, концесионерът е добър, той си чисти неговите територии. Вече правим сняг с оръдията по пистите, защото е студено. С полицията комуникираме всеки ден по отношение на сигурността. Но втора кабинка няма и няма! „, ядосва се кметът на Банско. Според него вече няма нужда от протести.

„Осем години банскалии протестират и нищо не се променя“, казва той. И пояснява:

„Преди няколко дни мина заседанието на петчленката на Върховния административен съд. Сега да видим какво решение ще излезе. Години наред чуваме някакви различни тълкувания на това дали трябва да има екологична оценка, или не трябва да има такава, както и на това разрешено ли е ново строителство или не е разрешено...Това означава, че в крайна сметка нормативната база не е точна, конкретна и категорична. Правителството трябва да каже веднъж завинаги: искаме ли да развиваме зимните спортове или не? Ако искаме да ги развиваме, трябва да се промени Законът за защитените територии – така, че да съдейства на развитието. В този закон трябва ясно и безапелационно да се каже: разрешава се строителство на нови спортни съоръжения!

Освен това трябва да се промени Законът за горите. От него трябва да отпаднат недообмислените и ограничаващи разпоредби, заради които се сменя начина за трайното ползване на пистите. Трябва да се промени и Законът за околната среда. В него трябва ясно да се напише, че плановете за управлението на парковете – национални и природни, трябва да имат екологична оценка. Или пък да се запише, че не трябва да има такава оценка. А не въпросът да виси за тълкуване от страна на съдилищата и всяка от спорещите страни да си мисли, че е по-права от другата. Ние си мислим, че сме прави. Зелените също си мислят, че са прави. И се получава един безконечен спор!“

Какъв е изходът от тунела?

„Каквото реши съдът за втората кабинка, това ще направим. Правителството трябва да внесе в парламента проекти за ясни закони и депутатите да ги гласуват. А иначе съветвам бизнеса да инвестира в летни атракции“, казва Георги Икономов.

Преди време той призова бизнесмените да вдигнат цените в курорта. Според него той трябва да стане по-скъп.

„Аз моето мнение съм го изразил - повтаря той. - Искам Банско да е скъпо. Предпочитам Банско да не е курорт за всякакви туристи от всякакви народности, да не може да си го позволи всеки. Казвам това напълно отговорно. Искам цените да са високи, услугата, която се предлага тук, да бъде на световно ниво. Не туристът да спи за 40 лева! Защото, ако спиш за ниска цена, ще получиш услуга от ниско качество. Като спиш за 140 лева, то обслужването ще е далеч по-различно“, казва Икономов.

Според него по-високите цени в курорта ще доведат и до по-високи заплати. На за целта предлаганите услуги трябва да имат високо качество.

„Трябва представителите на бизнеса да си стиснат ръцете, да направят цените високи и след това да оцелява този, който дава най-добра услуга. Единствената кабинка не може да поеме всички туристи, чака се с часове на опашки. Като се вдигнат цените, постепенно ще се отсеят и туристите, те ще намалеят, в което няма нищо лошо. Не е нужно в Банско да има 15 000 туристи при положение, че не може да ги поеме ски зоната. Нека да са 10 000 туристите, да са по-спокойни и да плащат колкото за 15 000 туристи“ категоричен е кметът на Банско. Първите гости на курорта идват на 15 декември. Тогава ще открият официално старта на зимния сезон.

Коментари

Задължително поле