Кметът на Ботевград трябва да бъде отстранен

Иван Гавалюгов не иска да напусне кметския пост, въпреки, че КПКОНПИ и ВАС са категорични, че има конфликт на интереси.

Иван Гавалюгов е в конфликт на интереси

Градоначалникът отменил акт срещу своя фирма

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов трябва да бъде отстранен от поста, след като Антикорупционната комисия установи при него конфликт на интереси, а ВАС потвърди през декември изводите й.

Административният съд - София област отмени решението, с което Общинската избирателна комисия в Ботевград без никакви мотиви остави в края на декември градоначалника на поста. А по закон пълномощията на кмет на община се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси. „При новото си произнасяне ОИК- Ботевград следва да съобрази дадените задължителни указания по тълкуването и прилагане на закона“, решиха на 20 януари магистратите.

Гавалюгов, чието име гръмна покрай задаващата водна криза в града и района, е прекратил като кмет четири административни производства срещу собствената си фирма за доставка на интернет услуги, която е управлявал преди да стане градоначалник. Той се е опитал да заобиколи закона, като е прехвърлил „Атлантис нет“ на Стефка Славова, с която живее на семейни начала и която е майка на децата му.

Административните производства са били образувани, след като проверка на служители на община Ботевград установява, че строеж на въздушна кабелна мрежа, изградена в публична общинска собственост на територията на община Ботевград, е изпълнен в нарушение на два закона – Закона за устройство на териториите и Закона за електронните съобщения. Тя обслужва София, Ботевград, Правец, Етрополе, Тетевен, Ябланица, Роман и Мездра. Вече като кмет Иван Гавалюгов сключва от името на договор със съдружника си Румен Бонев,който е собственик на местната телевизия, за заснемане и излъчване на интервюта и репортажи, които са платени с общински пари.

След като стана ясно решението на Административния съд, партия МИР, която издигна Гавалюгов за кмет на последните избори, организира протести в неделя в защита на градоначалника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право