Кметът на община Смядово Иванка Петрова пред „Труд“: Ще изпиша в кабинета си “Приказка за стълбата”

Санирането трябва да продължи, но с участие на хората и контрол от общините

От националната предизборна среща на ГЕРБ през уикенда се чуха откровени критики, но и суперлативи. На доброто обикновено медиите не отделят голямо внимание. Кметицата на малката шуменска община Смядово (7000 души население) Иванка Петрова се оказа във фокуса на вниманието заради отговорността към работата си. „Труд“ разговаря с нея за кметските успехи и проблеми, за нестандартния подход, за идеите за решаването им и за отношението към хората.

- Г-жо Петрова, бяхте посочена за пример. Зам.-председателят Цветанов каза, че през април 2015 г. сте била готова с отчет на свършеното и с екипа си за втория мандат. Тази година e същото, а това е пример за „добре планирана работа и всеотдайност“. Значи, усилията на малките общини с работещи кметове се забелязват „горе“. Как го постигате, ваши колеги не успяват?

- Когато спечелих първия мандат, със зам.-кмета Иван Кюркчиев си дадохме дума, че започваме да работим от първия ден. Да правиш политика в последния месец преди изборите, да убеждаваш по събрания хората да гласуват, го наблюдавах назад при други кметове, но това не е работещо. Трябва да работиш през целия мандат и да убеждаваш хората, че си техния кмет и са направили правилния избор. Навсякъде заявявам, че имам много добър, млад колектив, затова и вчера им казах, че без тях не бих постигнала всичко до сега. При втория мандат, колкото и да съм оптимист, не мислех, че ще спечеля със 76% от първи тур в общината, а в града с 83%. Това задължава! Уморена от първия мандат, мислех, че ще разпусна няколко месеца, но нищо подобно. Колеги, с които работим по проекти, бяха дошли и викат: „Дай поне 2-3 месеца почивка“, но казах „Не“. Няма почивка за проектите, изтървеш ли сроковете да кандидатстваш, край. А ние сме община с малък бюджет и спечелените проекти са възможност за финансиране не само на инфраструктурни обекти, а за развитие на култура, социални дейности, образование.

- Да, известно е, че сте община лидер по социални услуги в региона.

- Наистина реализираме проекти, важни за хората. Например, през декември присъствах на училище за родители по проекта „Смядово пее и танцува“. От 17 часа до 14 часа на другия ден бях с тези хора, повечето ромски семейства. Бяхме на една маса, с тях спах, сутринта с тях станах. Хората се радваха, че не ги пренебрегвам, а аз исках да видя как минава една среща. Това е образователен проект. Някои деца не бяха ходили на море, а ние ги изведохме на морско и зелено училище. Знаете ли какво значи това за тях? Всеки момент очаквам да подпиша договор за проект пак на тема интеграция по две оперативни програми за 2 години на стойност 850 000 лв. Това са много средства, почти колкото собствените ни приходи за година.

- Значи вярвате в ромската интеграция?

- Да, вярвам, стига да вложиш парите, за каквото са ти отделени. Аз съм сигурна, че някъде парите са били прибрани и на са отишли по предназначение. По този проект ще продължа и работата на Центъра за социална интеграция и рехабилитация, който изградихме преди 4-5 години, но не стана държавно делегирана дейност. И тук има критика - понякога се субсидират дейности, които нямат никакъв ефект, а ние при капацитет 20 души, сега имаме 60 потребители. Виждам смисъла, наскоро ходих на тяхно мероприятие и хората са благодарни, защото те не са излизали от домовете си, били са затворени с болката и болестта си. Новия проект ще ни даде възможност да продължим и работата с червения микробус с инвалидна платформа, т. нар. линейка, с която обслужваме болни, самотни, водим ги на прегледи до Шумен, Варна. Ще продължи да съществува и Центъра за обществена подкрепа на деца със специфични образователни потребности.

- В началото на годината изненадахте и най-находчивите пиари в държавата, като решихте да се трудите за по ден в общинските структури - социален патронаж, детски градини, чистота... Какво научихте, докато белите лук, посрещате децата?

- Много ми е полезно, другата седмица ще опитам да се кача и на сметосъбирачната машина. Това е моя идея от 3-4 месеца и все не можех да я осъществя. Тръгна от Социалния патронаж, защото все напускаха назначените. Викам си „има някакъв проблем, трябва аз да видя“. Една сутрин, обикновено към 3-4 часа се събуждам да мисля какво ще правя през деня, събудих мъжа си в 5 и му казвам да става да пием кафе. Той недоволен, изпихме си кафето и в 6 без 10 ме остави пред патронажа. Никой не очакваше. Отидох с неподходящи обувки, работих с чехлите на една от госпожите, с престилката на друга, въпреки коментарите, че едва ли не те са знаели и менюто било подготвено за мен - нищо подобно! Мих канчета, белих лук. Оплакаха ми се, че по 100 кг белят и им е трудно. Те отговарят за храната на 600 души. Направих си изводи и още на другия ден предложих три варианта как да улесним работата с добра организация. Разбрах, че напускат, защото е много работата. Ако метеш навън, може да се подпреш и седнеш. Вкарах две от метачките в патронажа, изкарахме здравни книжки, но след 2 седмици едната каза: „Петрова, предпочитам навън, тук има работа“.

- Чух, че сте хванали мъж, който ходи на работа, а получава храна наготово.

-Заместникът ми, който беше натоварен да разкарва храната по селата в този ден, засече здрав, млад човек, който не си бил у дома и на другия ден му спряхме обслужването. Също и на още 3-4-ма. По молба на кмета на село Риш оставихме един от тях, но със задължението да разнася храната на още 5-6 човека в селото.

- Някой осмели ли се да каже, че заплатата му е ниска?

- Не, но аз виждам, че заплатите са малки. Така е и в Общината. С увеличението бруто ще вземат 800 лв. Кажете как да намеря специалисти? Сега търся двама със средно строително образование или с висше. Явило се е едно момче с ТЕЛК на интервю, от отдела са очаровани, днес ще го потърся. Питахте ме как успявам - решавам проблема на всеки един! Ще му кажа, че имам решение. Той е 88-и набор, млад човек, затворен у дома, търси работа, но не мога да го назнача на този пост, защото е свързан с много работа навън по строителни обекти. Имам заявка по една програма с инвалиди и ще му предложа да го назнача с гъвкаво работно време, мисля, че ще остане доволен.

- Преди година решихте да стимулирате с 3 дни отпуск чиновниците, които не пушат в работно време. Какво постигнахте - отказахте хора от порок, увеличихте КПД-то им, а може би и двете?

- И двете неща постигнах за някои, но не очаквах, че тютюна е толкова труден за отказване. Отказахме 4-5 човека и това е нещо. Сложих камера, където се пуши, наблюдавам през деня, дори си водя статистика. Виждам, че за някои се събира по час пушене за работен ден. И като дойде утре този човек да иска нещо при мен, просто ще му покажа цифрите.

- Предстои общините да гласуват бюджетите си. Знайно е - малка община, по-малко местни приходи. На вас стигат ли ви парите за всички благоустройства, които хората искат?

- Не, парите няма как да стигнат, но аз винаги съм казвала, че това, което имаме, с това ще разполагаме, още повече, че от 2011 г. не сме вдигали налози. На 31 януари ще разгледаме данъците на колите, само на една категория вдигам много малко, за да мога да вляза в минимума по закон. Малко са собствените ни приходи, около 1 млн. лв., но в същото време, връщайки се назад, виждам какво са правили другите кметове. Аз направих общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ с издръжка 400 000 лв. годишно, а от 2019-а добавям към него и общинска охрана и разходът ще стане 500 000 лева. 22-ма са назначените вече. Извършват всичко и икономисваме средства. Например, сметосъбирането ми води до икономии, с които сме купили нова сметосъбираща машина, трактор, дробилка, косачки, кофи за смет ще се купят за всяко семейство. На други колеги не им стигат парите за зимно почистване, а на мен ми остават и за други дейности.

- С предприятието спестявате средства, които иначе трябва да дадете на външни фирми?

- Да, фирми, които не можеш да контролираш и управляваш. А сега, като имаме проблем - паднало дърво, задръстено дере, багерът и тракторът излизат и го решават веднага. Днес примерно, кметът на село Янково с вишката, която сме си купили, ще подкастря дървета. Иначе ще коства стотици левове.

- Кое наложи да имате общинска полиция и какъв ефект очаквате?

- Преди дни взехме лиценз и набираме хора. От 3-4 години в Смядово влязоха много роми от село Градец, Сливенско. Купуват си къщи при нас, но са свикнали да живеят без да изпълняват наредби и закони. Аз ще опитам да ги науча с тази охрана и това е първата причина. Ще живеят в Смядово, но по правила. Силните музики още това лято ги спряхме, вандализма по улиците също. Имаме много глоби по 150 лв., особено за шум. Изтече ли срокът, веднага търся частен съдебен изпълнител и ги събираме. Охраната ще бъде в помощ на полицията, заедно ще работят и ще си бъдат от полза. Много се радвам, че от Министерство на финансите ми осигуриха подходящ джип от конфискуваните и той ще бъде за охраната.

- Образователният министър Вълчев даде за пример ваша инициатива да задържите тийнейджърите в училище, като плащате шофьорските им курсове. Каква е равносметката?

- Преди да въведем курсовете, паралелката в 9 клас беше от 9-10 деца, тази година са 30. Общината плаща 500 лв. за курса, всичко над тях е от родителите.

- Какво мислите за националната програма за енергийна ефективност, трябва ли да продължи? Вие не само санирахте, но и изрисувахте с общински пари фасадите на някои блокове.

- Трябва да продължи, но със съфинансиране от живущите. Когато чакаш наготово, ти не поддържаш. Преди време в един от блоковете изгоряла крушка сигурно за 10 лв. и ми се обаждат за смяната й... Иначе ефектът е страхотен, хвалят се, че горивото им е намаляло със 70%. Завиждам им, защото в моята къща отиват по 30 кубика дърва. Но и както премиерът Борисов каза, трябва да продължим качествено. Лично зам.-кметът на Смядово и началникът на ТСУ са събаряли от 6-ия до 1-ия етаж тераси, когато санирахме, защото не бяха качествено изпълнени. Те бяха на обектите всеки ден. На много срещи по темата съм казвала, че инвеститорският контрол трябва да е от общината.

- Сякаш имате рецепта за всичко, но някой може да каже - ще я видя аз, ако на главата й е община от 70 или 170 000 души.

- Бих опитала, може би е различно... Моят приемен ден е всеки ден, има ли човек, влиза. Хората имат нужда проблемът да се реши на момента. Това показва, че работим. Като не мога да помогна, казвам, че не е в моите компетенции. Понякога човек има нужда да чуе и две хубави думи.

- От висотата на опита си с два кметски мандата, имате ли препоръки към ГЕРБ?

- Мисля, че заплащането в България трябва да се промени, много е ниско. Не мога да задържа млад човек в Смядово с такава заплата. И всеки трябва да си стои на мястото и да работи. Много се дразня на колеги, които се забравят, като седнат на този стол. Винаги съм казвала на хората около мен - видите ли, че нещо се променям, винаги ме приземявайте! На цялата стена в моя кабинет ще изпиша „Приказка за стълбата“. Доста е голяма, но началото и края ще го изпиша. Нека, който дойде след мен, и който влиза, да чете. Трябва да останеш човек. Оня ден, като дойде джипа и чувам - „Петрова, остави си го за теб“. Но за какво ми е да вляза в джипът и да се разкарвам? Аз съм го взела, защото е запазен, поискала съм го за охраната. Един кмет, като се вози в джип, мислите ли, че се променя? Няма такова нещо. Днес си кмет, утре няма да си. Но не всеки може да го разбере.

Нашият гост

Иванка Петрова е кмет на община Смядово, област Шумен, от края на 2011 г. Два мандата е издигна от ПП ГЕРБ. Завършила е ВИНС-Варна през 1983 г., магистър по “счетоводство и контрол”. Има дългогодишен опит в Община Смядово, където първо е работила като касиер. Казва, че е минала през много длъжности, а сега това й позволява да е добър управленец. Била е и счетоводител, главен счетоводител, началник отдел “Финанси”, секретар на общината, както и зам.-кмет, но напуснала 2 г. преди края на мандата, несъгласна с тогавашния подход. Абсолютен работохолик, без шансове за промяна, казват за нея колегите й. Майка на двама сина, баба на близнаци.

Коментари

Задължително поле