Кметът на Перник: Странно е, че при воден режим даваме вода на Радомир

Кметовете на Радомир- Пламен Алексиев и Перник - Станислав Владимиров. Снимка: БНТ

Странно е, че когато вече сме във воден режим, ние продължаваме да насочваме вода към Радомир. А те имат други водоизточници. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров по БНТ.

Ситуацията в Пернишко след обявения воден режим продължава да е тревожна. Язовир "Студена" все още е на критичния минимум. В ситуацията беше замесен и Радомир - оказва се, че вода от язовира е била пренасочвана към града, независимо от индикациите за наближаваща криза.

Градоначалникът на Радомир Пламен Алексиев, който също бе в студиото, каза, че не е знаел, че яз. "Студена" не е основен, а авариен водоизточник на града.

"Заглавия като "Отклонена е водата за Радомир" и "Спряно е източването за яз. "Студена" за Радомир" за мен не отговарят на истината. Защото водоизточникът, който ползва помпената станция "Крапец" и го насочва към Радомир на практика е преди яз. "Студена". Водата не влиза в яз. "Студена". Водата влиза в помпената станция и оттам се насочва към посока Радомир и, когато не работи, прелива през бента и отива през дерето директно към яз. "Студена", коментура Алексиев.

"Ние сме един ВиК оператор. Едно дружество няма интерес да прави нещо подобно. На практика нашата задача е да направим възможното по-лесно да мине водният режим и да се търсят причините, което според мен са довеждащите водопроводи, защото там са големите загуби", каза още кметът на Радомир.

"Сигналите са били много, много назад във времето, че Перник ще изпадне в тази криза. Всичко е в начина на ръководене на ВиК дружеството. Министърът е прав - Радомир трябва да черпи при аварийни ситуации вода от станция "Крапец". Кметът не е виновен - той иска да осигури комфорт на неговите жители. Виновно в тази ситуация е ВиК дружеството в Перник - ръководството, а не обикновените служители", заяви Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Владимиров потвърди, че водният режим дава резултати към настоящето, като обаче възникват множество аварии.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България