Кметът на Перник: Странно е, че при воден режим даваме вода на Радомир

Кметовете на Радомир- Пламен Алексиев и Перник - Станислав Владимиров. Снимка: БНТ

Странно е, че когато вече сме във воден режим, ние продължаваме да насочваме вода към Радомир. А те имат други водоизточници. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров по БНТ.

Ситуацията в Пернишко след обявения воден режим продължава да е тревожна. Язовир "Студена" все още е на критичния минимум. В ситуацията беше замесен и Радомир - оказва се, че вода от язовира е била пренасочвана към града, независимо от индикациите за наближаваща криза.

Градоначалникът на Радомир Пламен Алексиев, който също бе в студиото, каза, че не е знаел, че яз. "Студена" не е основен, а авариен водоизточник на града.

"Заглавия като "Отклонена е водата за Радомир" и "Спряно е източването за яз. "Студена" за Радомир" за мен не отговарят на истината. Защото водоизточникът, който ползва помпената станция "Крапец" и го насочва към Радомир на практика е преди яз. "Студена". Водата не влиза в яз. "Студена". Водата влиза в помпената станция и оттам се насочва към посока Радомир и, когато не работи, прелива през бента и отива през дерето директно към яз. "Студена", коментура Алексиев.

"Ние сме един ВиК оператор. Едно дружество няма интерес да прави нещо подобно. На практика нашата задача е да направим възможното по-лесно да мине водният режим и да се търсят причините, което според мен са довеждащите водопроводи, защото там са големите загуби", каза още кметът на Радомир.

"Сигналите са били много, много назад във времето, че Перник ще изпадне в тази криза. Всичко е в начина на ръководене на ВиК дружеството. Министърът е прав - Радомир трябва да черпи при аварийни ситуации вода от станция "Крапец". Кметът не е виновен - той иска да осигури комфорт на неговите жители. Виновно в тази ситуация е ВиК дружеството в Перник - ръководството, а не обикновените служители", заяви Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Владимиров потвърди, че водният режим дава резултати към настоящето, като обаче възникват множество аварии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България