Кметът на Пловдив се срещна с дългосрочен наблюдател на изборите у нас

Начинът на провеждане на изборите в Пловдив и тяхната цялостна организация бе обсъдена по време на днешната срещу на кмета Иван Тотев с Габриеле Кьотшау, дългосрочен наблюдател на Ограничена мисия за наблюдение на изборите в Република България. На разговорите присъстваха членове на мисията, както и секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Кметът Тотев обясни, че в Пловдив са ситуирани 16-а и 17-а РИК, които следят за провеждането на изборите в града и областта. Те се помещават в две съседни палати на панаира - място с подходяща инфраструктура като зона, която е доста добре и лесна за контролиране и е подсигурена от полицията. "За да осигурим спокойствие в деня на провеждане на изборите, а и в периода преди и след това, през последните 3-4 години правим подробна организация с полицията, чиито служители осигуряват ескорта на членовете на СИК до РИК, т.е. до панаира чрез транспорт, осигурен от Община Пловдив“, подчерта кметът Иван Тотев и допълни, че комуникация между общинската и областната администрация се осъществява ежедневно, а основно участие има секретарят Ангелина Топчиева.

Кметът на Пловдив се срещна с дългосрочен наблюдател на изборите у нас

Кметът Иван Тотев запозна присъстващите от Ограничената мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори със състава на СИК, който се определя на квотен принцип от политическите партии съгласно българското законодателство, с което се осигурява взаимен контрол. "За Пловдив общият брой членове в секционните комисии е 4060. 60-70% от тях имат опит и капацитет, тъй като са участвали и в предишни избори. Направили сме добра организация, която вече е изпитана досега като работеща", уточни Топчиева. През следващата седмица във вторник, сряда и четвъртък РИК ще проведе обучения на СИК, където ще бъдат дадени конкретни указания. Всички политически партии имат право на представители, които предварително се регистрират в РИК.

Кметът на Пловдив се срещна с дългосрочен наблюдател на изборите у нас

По време на днешните разговори секретарят Ангелина Топчиева заяви, че бюлетините ще бъдат получени от Община Пловдив следващата сряда – 22-и март, като процесът ще бъда наблюдаван и контролиран от областната администрация и РИК. "Бюлетините ще бъдат охранявани и ескортирани до районните кметства от полицията, където ще бъдат съхранявани в специални запечатани помещения и отново охранявани 24 часа. СИК получават бюлетините в деня преди изборите, за да могат да подготвят помещенията", посочи още Топчиева.

Идната седмица предстои да бъдат образувани и секционни избирателни комисии в по-големите болници. Вече са определени помещения, предвидени за СИК за хората в неравностойно положение, които ще са на първите етажи на училищата. От общината изразиха надежда, че изборният процес ще протече без проблеми и увериха представителите на Ограничена мисия за наблюдение на изборите в Република България, че общинската администрация следи непрекъснато за евентуалните промени в законодателството, както и за ежедневните решения на ЦИ (Централната избирателна комисия).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България