Кметът на Поморие предлага долна и горна камара

Снимка: Архив

Кметът на Поморие Иван Алексиев предлага да бъдат създадени долна и горна камара на управление на държавата, във връзка с проведения референдум и течащия в публичното пространство дебат относно избора на народни представители – мажоритарен или пропорционален. Идеята му е, в долната камара да влизат всички избрани общински кметове – 265 на брой, а в горната – 120 депутата, мажоритарно избрани, като изборите да са в един и същ ден.

В долната камара да се „коват” законите, защото "кой по-добре от кметовете знае какво трябва да се направи? Те всеки ден са на „терен”", се казва в разпространено до медиите становище на Поморийския кмет. Всичко що е „ежедневие”, да се решава в долната камара, тъй като кметът е част от това ежедневие и неговите съграждани няма да го оставят да е извън „темата”, предлага градоначалникът.

В горната камара пък би могло да се затвърждават предложените от долната камара законопроекти, да се ратифицират важни международни спогодби и споразумения и всичко що е необходимо от гледна точка на държавността, за да бъде една държава стабилна и просперираща.

Може тази идея да Ви се струва странна, но ако наистина искаме да избягаме от популизма, от фалша и да дадем пряко участие на народа във властта мисля, че това е пътят, по който трябва да вървим, завършва идеята си градоначалникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони