На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Кметът на Сливен на спешна среща заради кризата с природния газ

Снимка: Архив на община Сливен, Илко Йоцев и Веселин Василев представиха инвестиционната програма за Сливен на "Газтрейд" през лятото на 2014 г.

Кметът на Сливен Стефан Радев ще направи втори опит да бъде предотвратена кризата с доставката на природен газ – съобщиха от местната администрация. Поводът: изпратено в общината писмо от „Булгаргаз”, че от 1 януари 2017г. спират доставките към снабдителя на Сливен – частната фирма „Газтрейд-Сливен”ЕООД.  Задълженията на фирмата възлизали на 17 млн.лева – 7 млн. от тях са дългове към „Булгаргаз”, а останалите 10 млн. лева – към банка.

Кметът Радев вече информира за кризата КЕВР. На 21 декември ще има среща с изп.директор на „Булгаргаз” и с председателя на надзорния съвет на банката-кредитор. Сливен не е страна в отношенията между тези три юридически лица и няма неплатени сметки да газ, но спирането на доставките ще се отрази тежко върху производствения сектор, ще се търси алтернативно отопление на две детски ясли, едно училище и едно социално заведение.

„Най-важното е да се намери решение. Вариантът за използването на газ като гориво е добър. Въпросът е да не се допуска една система да се управлява години наред така, че да застраши доставките за цяла община” – коментира кметът Радев.  Вземат се мерки за осигуряване на алтернативно гориво за общинските заведения. Спирането на природния газ обаче поставя под огромен риск работата на фирмите в индустриалната зона, както и битовите абонати, които са на отопление с газ.

В интернет-страницата на „Газтрейд-Сливен”ЕООД се съобщава, че фирмата има над 120 клиенти в индустриалния и битовия сектор.  На 18 юни 2014г. бившият зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев и сливенският бизнесмен Веселин Василев дадоха пресконференция в общината като представители на фирмата. Те съобщиха, че до два месеца започва работа инвестиционната им програма, като най-напред ще се газифицира 5-хилядния кв.”Речица”, ще бъдат открити и 20 работни места.  Според Търговския регистър към 20 декември т.г. управител на „Газтрейд-Сливен”  е Здравко Дачев, седалището на фирмата е в Кюстендил, а едноличен собственик на капитала е „Енерджи инвестмънт Тръст”. От скоро фирмата е обявена в несъстоятелност – допълниха от общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.