Кметът на Търговище проведе работна среща с инвестиционен консултант от Китай

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров се ангажира местната власт да окаже нужната подкрепа за реализиране на китайски инвестиции в района.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров прие на работно посещение инвестиционен консултант от втора градска префектура от провинция Анхуей в Китай, съобщиха от местната администрация. Майкъл Чен посети Община Търговище във връзка с установяване на партньорство за икономическо сътрудничество. Той отправи покана от името на ръководството на град Чуджоу за побратимяване, което е първа фаза за установяване на бизнес контакти и реализиране на китайски инвестиции на територията на Търговище.

Консултантът Чен представи профила на индустрията в Чуджоу, където има заводи на водещи световни компании в сферата на производството на домакинска техника и различни уреди за бита. Той акцентира върху желанието на китайските бизнесмени да изнесат производствени мощности в България.

Търговище е сред набелязаните градове, тъй като има утвърдени дългогодишни контакти с Китай. Близостта на общината до пристанищата в Русе и Варна е сред предимствата, които също са насочили инвеститорите към района.

Чен посочи, че визитата му цели осигуряване на подкрепа от местната власт за реализиране на съвместни проекти, в които ще участват и български фирми. Според него в Търговище може да бъде базиран голям индустриален парк, в които да бъдат изградени заводи за сглобяване на хладилници, печки, телевизори и други. Предварителните разчети показвали, че продукцията ще бъде с изключително конкурентни цени за европейския пазар. В същото време ще се осигури заетост и доходи над средните за страната за жители на града и общината. От китайска страна разчитали да привлекат български партньори за дистрибуцията на стоките, а Търговище да се превърне и в своеобразна витрина на китайското производство в сферата на елекроуредите за дома, съобщават от администрацията.

Д-р Димитров посочи, че Община Търговище ще съдейства с всички възможни механизми на местната власт за привличане на китайските инвеститори. Той се ангажира да изпрати презентация за Търговище и икономиката му, за да се ориентират предприемачите в предимствата на града. Беше договорено в близките месеци на място да пристигне делегация, в която ще участват бизнесмени от Китай.

Чуджоу е втората градска префектура от провинция Анхуей, която отправя покана за сътрудничество с Търговище. Преди нея интерес проявиха и от административния център на провинцията Хъфей. Контактите се осъществяват с подкрепата на генералния консул на България в Шанхай Димитър Абаджиев и екипа му, уточняват от Общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони