На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Кметът на Хитрино: Близките на загиналите ще получат по 1000 лв., пострадалите, постъпили в болница – по 500 лв.

Снимки: Цветелина Георгиева / Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил гарантира, че всяка стотинка помощ ще се изхарчи по предназначение

На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв., на пострадалите, постъпили в болница по 500 лв. Това каза в четвъртък кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. „Не бива хората, които са ни помогнали от цялата страна да имат и грам съмнение как се харчат парите. Подкрепата е над очакванията ми. Хиляди ни показаха, че доброта в България е останала и сега имат право да знаят какво правим“ – с този призив се обърна Нуридин Исмаил към Обществения съвет, който разпределя демократично постъпилите помощи.

11-те довереници на потърпевшите заседаваха за втори път в читалището на съседното село Тимарево. В специалната сметка, открита от общината с разрешение на министерство на финансите, са постъпили вече 178 853 лв., отчете Исмаил.

Освен взетото решение по 1000 лв. да получат близките на загиналите и по 500 лв. ранените, със средствата започва хранене на всички хора от Хитрино. Ще се приготвя топла храна през цялата зима. Освен това Общественият съвет трябва да направи оценка на всяко едно семейство от Хитрино колко е пострадало, дали са социално слаби и от каква помощ имат нужда.

Всяко решение на Обществения съвет ще бъде утвърдено от сесия на Общинския съвет, който също заседава в четвъртък. В противен случай решенията им няма да имат стойност. Отделно местният парламент на Хитрино ще приеме и специална Наредба за разпределение на отпуснатите държавни средства за социално подпомагане.

„Достатъчно направи държавата. Сега общинската администрация ще направи всичко възможно това, което хората са имали и са го загубили, да бъде възстановено“, обяви кметът Исмаил. Напълно унищожени са над 21 къщи. Много са унищожените частни магазини, заведения и автомобили, но на този етап за тях няма решение. Дано да са застраховани. Кметът обясни, че сградата на общината е потрошена, но при влизане вътре е установено, че документацията е разпиляна, но не е повредена.

„Казахме си мъжката дума с комисар Николов на 16-ия ден да пием по едно кметско кафе и да сме живи и здрави и ние, и вие всичките“ – това обяви кметът Исмаил след срещата на общинския съвет с кризисния щаб. Тя се наложи, защото хората настояват за по-бързо завръщане в домовете си и искат конкретни срокове.

„Обяснихме технологично решенията, които сме вземали. Надявам се хората разбраха, че ние нямаме желание и интерес да се бавим. Има коментари на хора, които не са стъпвали тук и имат повече време да говорят и се получава объркване сред гражданите. Обективната информация е от щаба, всичко друго са лични интерпретации“, каза министър Румяна Бъчварова.

Главен комисар Николай Николов обясни, че всяка изнесена цистерна ще бъде обявявана на населението, но с точен срок не може да се ангажира. „Хората категорично ни казаха – не искаме нови жертви, достатъчно дадохме ние“, каза Николов.

Прието е цистерните да се изнасят на втора работна площадка в кариерата на 1-2 км. от Хитрино. Не става въпрос за складиране, а за временен престой и обезопасяване.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Доколкото разбираме, цената на човешкия живот в България се оценява от мутро-паразитите на илядо лева…Или ние нещо не сме разбрали, защото това е чиста проба суперподигравка. Да се направи независима проверка на инцидента от международни специалисти – честни и почтени професионали. И то БЪРЗО

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.