Кметът на Шабла Мариян Жечев пред "Труд": Досега природозащитниците не са реагирали

Източване на водата в езерото се прави почти всяка година

- Господин Жечев, вдигна се голям шум около пресушаване на Шабленското езеро заради изпускане на водите, за което алармираха от БДЗП. Какво е положението?

- Нормално е състоянието на езерото, водата сега е по-бистра и заблатяването е по-малко. Няма сериозен проблем за такава шумотевица, бих я нарекъл истерия.

Никога не сме имали проблеми с тази манипулация по източване на водата в езерото, която се прави редовно, почти всяка година. Досега природозащитниците не са реагирали, а сега защо го правят, честно казано, не мога да си го обясня. Такива реакции и отпори никога не е имало. Миналата година също изпускахме водата, със същия спад - с над 70 см, със същото отваряне и затваряне на канал, в същия период. Винаги сме извършвали това с разрешение на РИОСВ Варна след изпратено писмо от общината.

- А, защо се налага изпускането на вода от езерото?

- Навремето имаше поливна система за десетки хиляди декара земеделска земя и водата в езерото, която идва от естествен водоизточник - извори и валежи, се опресняваше чрез нея. Помпите от години не работят, езерото вдига нивото си, заблатява страничните територии, това увеличи тръстиката, чийто стъбла съхнат всяка година, загниват и падат във водното огледало. Видимо е, че то намалява и красивото езеро се превръща в блато. През лятото миризмата е нетърпима. Затова се изпускат водите, от една страна с цел намаляване на хидравличното усилие над изворите, а от друга - да бъде понижено нивото на подпочвените води. Община Шабла е възложила проектиране на съоръжение в езерото за регулиране на нивото и изпускане на водата чрез шлюз.

- Хората в Шабла казват, че вече в езерото няма раци и риба, така ли е?

- Преди две години имаше масово измиране на раци, но еколозите нищо не казаха, явно в този ден и час не са били там.

- А защо сега бият тревога, какво е Вашето обяснение?

- Не виждам причина, освен ако е обсъждането на екологичната оценка на Общия устройствен план на община Шабла, която се гледа днес в Експертния съвет на МОСВ. Но това не би трябвало да е причина, освен ако еколозите не се опитват по този начин да ни направят по-кротки и да не се борим за правата си. Пак казвам, това не би трябвало да е причина. Източването на езерото не е проблем, може би само опалването на тръстика, в която вероятно е имало животинки и са се разбягали, но това ще го проверят органите на реда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България