Мъж под карантина се разхожда из Кубрат, друг си пазарува по магазините

В Котел удължиха срока за плащане на данъците с отстъпка

Сезираха полицията за грубо отношение към доброволец

Иван Гешев: Доказателствата на СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата ще бъдат публични

Муфлонче се роди в санданския зоокът

Свлачище затвори временно пътя между Асеновата крепост и село Лясково

Община Благоевград дари защитни костюми и шлемове на МБАЛ-Благоевград

9 служители на реда са дали положителни проби за коронавирус

Болницата в Белоградчик блокирана

Гърция пусна телефон за психосоциална подкрепа

Бургазлии ръкопляскат на медиците и на българите от балконите си Тони Димитрова занесе на пенсионер рисунки от внучетата му

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Тръмп заплаши с мита вноса на петрол, за да защити енергийните работници в САЩ

Задържаха мъж за убийство в Пазарджик

Кметът на Шабла Мариян Жечев пред „Труд“: Досега природозащитниците не са реагирали Източване на водата в езерото се прави почти всяка година

– Господин Жечев, вдигна се голям шум около пресушаване на Шабленското езеро заради изпускане на водите, за което алармираха от БДЗП. Какво е положението?
– Нормално е състоянието на езерото, водата сега е по-бистра и заблатяването е по-малко. Няма сериозен проблем за такава шумотевица, бих я нарекъл истерия.

Никога не сме имали проблеми с тази манипулация по източване на водата в езерото, която се прави редовно, почти всяка година. Досега природозащитниците не са реагирали, а сега защо го правят, честно казано, не мога да си го обясня. Такива реакции и отпори никога не е имало. Миналата година също изпускахме водата, със същия спад – с над 70 см, със същото отваряне и затваряне на канал, в същия период. Винаги сме извършвали това с разрешение на РИОСВ Варна след изпратено писмо от общината.

– А, защо се налага изпускането на вода от езерото?
– Навремето имаше поливна система за десетки хиляди декара земеделска земя и водата в езерото, която идва от естествен водоизточник – извори и валежи, се опресняваше чрез нея. Помпите от години не работят, езерото вдига нивото си, заблатява страничните територии, това увеличи тръстиката, чийто стъбла съхнат всяка година, загниват и падат във водното огледало. Видимо е, че то намалява и красивото езеро се превръща в блато. През лятото миризмата е нетърпима. Затова се изпускат водите, от една страна с цел намаляване на хидравличното усилие над изворите, а от друга – да бъде понижено нивото на подпочвените води. Община Шабла е възложила проектиране на съоръжение в езерото за регулиране на нивото и изпускане на водата чрез шлюз.

– Хората в Шабла казват, че вече в езерото няма раци и риба, така ли е?
– Преди две години имаше масово измиране на раци, но еколозите нищо не казаха, явно в този ден и час не са били там.

– А защо сега бият тревога, какво е Вашето обяснение?
– Не виждам причина, освен ако е обсъждането на екологичната оценка на Общия устройствен план на община Шабла, която се гледа днес в Експертния съвет на МОСВ. Но това не би трябвало да е причина, освен ако еколозите не се опитват по този начин да ни направят по-кротки и да не се борим за правата си. Пак казвам, това не би трябвало да е причина. Източването на езерото не е проблем, може би само опалването на тръстика, в която вероятно е имало животинки и са се разбягали, но това ще го проверят органите на реда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.