Кремъл отхвърли твърденията на Великобритания, че Путин и съдружниците му перат пари в Лондон

Командос закла полицай заради хубавица Фаталната дама - дознателка от РПУ-Карлово, е задържана за разпити

Министър Ангелкова проведе работна среща с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Хасан Улусой

Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните награди за 24 май (ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ)

Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство

Колко дни максимално може да се работи без прекъсване

Съдът разпита свидетели по делото за клевета между Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Задържаха над 25 000 къса контрабандни цигари при три проверки на МП Капитан Андреево

Арнаудова: Започва проверка по сигнала на ГЕРБ срещу Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна

На 24 май връчват наградите “Стара Загора” и “Млада Загора”

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

Прокуратурата повдигна обвинение на военния, убил с нож полицай заради жена

6-годишно българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра в България

“Пътна полиция” ще снима кортежите от абитуриенти

Сирийската армия отново е установила пълен контрол над столицата Дамаск и околностите

Кметът на Шишманци Костадин Иванов: Тук ще бъде българско, додето свят светува!

Кметът на Шишманци Костадин Иванов с двете си дъщери - Мари-Габриела (вляво) и Джесика (вдясно) в народни носии на празника на селото

Още от първия ден на мандата си младият селски управник заговори за връщане на традициите и и уважение към създаденото от предците

„Тук ще бъде българско, додето свят светува!”, това е мотото, под което още от първия ден на мандата си през есента на 2015 година управлява младият кмет на пловдивското село Шишманци Костадин Иванов. Още от първите часове и дни след избирането му за нов управник на селото от Община Раковски патриотично настроеният българин започна да говори с много уважение към създаденото от предците и за връщането на традициите в Шишманци. И въпреки неприкрития скептицизъм на съселяните, с който се сблъсква, нито на йота не отстъпи от намеренията си през първата половина от мандата си.

Патриотичната линия в дейността на новия кмет по възраждането на селото, се очерта още от първите седмици на управлението му, а оттам насетне Костадин Иванов непрекъснато я надгражда. Вътрешните му нагласи и дълбоката убеденост, че именно това е истинският и правилен, вероятно са причина да я подеме и следва неотклонно вече трета година. Младият кмет успя да увлече и много други свои съселяни и то предимно млади хора, но самият той си остана основният мотор за положителните промени в облика на селото. Известно доскоро най-вече като най-често обгазяваното населено място у нас след многобройните пожари в намиращия се в непосредствена близост Екологичен завод.

Трудно е да се изброи всичко хубаво, направено за последните години в Шишманци, но и най-предубедените в това отношение местни хора вече го признават. Малкото селце с по-малко от 1000 жители грейна и стана неузнаваемо. Най-напред бе ремонтирана и отворена зрителната зала в читалището и сега тя е мястото, където жителите на Шишманци се събират на всеки празник, за да споделят заедно емоцията и вълнението от него. Тези малки тържества на духа не биха били възможни без наличието на основно ремонтираната читалищна зала. Значително се разшири и периметърът на работа на самото читалище.

„Върнахме се назад в годините и в историята на читалищното дело. Събрахме останалите живи читалищни дейци, те разказаха спомени от онова време и сред пионерите на тази дейност се открои фигурата на виртуоза на кавала Никола Ганчев, роден в нашето село и оставил траен отпечатък върху читалищната дейност. Започнахме чествания, посветени на делото на Никола Ганчев, ежегодно провеждаме и конкурс за млади дарования на негово име. На площада беше издигнат и паметник в негова памет, а и самият площад носи името на Никола Ганчев. Любовта към този прочут музикант си поделяме с читалището в бургаското село Рудник, където той е живял през голямата част от живота си. С тях си гостуваме и сме в много топли отношения”, разказва читалищната деятелка в Шишманци Донка Куманова.

Тя не крие, че въпреки недоверието в началото по изричното настояване на кмета Костадин Иванов в селото е създадена и женска певческа фолклорна група, която търпи сериозно развитие и все по-уверено се изявява не само на местна сцена, но и на общинските прегледи на художествената самодейност. „На празника на селото ни по 2 дни свирят оркестри с народна музика. Особен колорит придават и гостуващите от съседните села фолклорни състави. На площада в селото хора се вият до полунощ, а българщината и българският дух владее напълно Шишманци. Личен пример на тоя жилав български дух дава кметът, който заедно с цялото си семейство са облечени в народни носии, които не ги свалят през цялото време, докато трае празника на селото. И това го прави още по-патриотично обагрен”, разказват местните хора. Те отсега се стягат да отпразнуват с много музика, настроение, хапване и пийване Коледа и Нова Година, което особено подсилва усещането за общност.

През тази година на санирания жилищен блок в края на селото бе изрисуван в цял ръст самия Никола Ганчев с неизменния кавал белязал целия му живот. От стената на кметството пък гледа с проницателния си и строг поглед Апостолът на свободата и титан на българското национално-освободително движение Васил Левски. Все неща, които задължават и пораждат тръпка и респект, когато ги видиш, и малка школа по родолюбие за всеки българин. Последното начинание, с което се е заел кметът на Шишманци Костадин Иванов в тази патриотична посока, е паметник в градинката пред селската поща. Монументът визуално е подобие на паметника на легендарния връх Столетов, а на него ще бъдат изписани имената на всички участвали и загинали във войните за майка България жители на село Шишманци, което до 1934 година носи името Автоево. Следващ плануван жест на признателност към местните герои е смяната на старите названия на улиците с техните имена. Началото на тази инициатива вече е поставено и в Шишманци вече има улица, носеща името на Никола Василев.

Еуфорията от провелия се наскоро трети национален конкурс за млади кавалджии на името на Никола Ганчев все още не е отшумяла в Шишманци. „Духът на големия кавалджия сякаш оживя и слезе между хората. От сцената звучаха негови мелодии, изпълнени от млади български дарования, а във въздуха се усещаше магията на онова време и на невероятния му талант”, разказва с вълнение Донка Куманова. И припомня една мисъл на Никола Ганчев, която се е превърнала и в своеобразно символ-верую за младия кмет на Шишманци Костадин Иванов и повечето негови съселяни: ,,Щом корена си носим в жива памет, ще бъде българско додето свят светува!’’.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Оооо, какви xубави български имена имат дъщерите на кмета Иванов от Шишманци!!!

 2. Имената на дечицата са в пълен контраст на идеите за възраждане на българските традиции. Препоръчвам на младия кмет да прочете Елин Пелин, Хайтов, Йордан Йовков и да види какъв избор на уникални и поетични женски имена имаме. Аз живея в Америка и името Джесика е банално и кухо от гледна точка на произход и значение (етимология и семантика).
  Ето каква информация намерих за това име.
  Джесика е женският еквивалент на Джеси. Той се явява в Битие като Йисах, за да цитира снахата на Авраам и означава “тя гледа” или “Яв (Бог) гледа”.

 3. Какви хубави български имена има, вместо Радка и Пена той избрал баш ПАТРИОТИЧНИТЕ. Ай холъм стига ни занимавайте с глупости.

 4. Джесика и Мари-незнам каква си от село Шишманци. По-патриотично ми звучи само Дейзи Чевърганова.

 5. Вместо да коментирате имената на прекрасните му дъщери, прочетете какво е направил за селото ! Защо винаги гледате маловажното, а пропускате всичко друго ? За Ваше сведение ние се гордеем с нашия кмет и сме доволни , че това което е обещал преди изборите го е изпълнил на 150 % . А дали вашите кметове, които имат деца с български имена, са изпълнили поне една част от обещанията си ???????

 6. Защото е хипокритно, лицимерно. Това няма нищо общо с това че се гордеете. Вие имате право на това, чест ви прави да се гордеете. Ваш избор е и го уважам.

 7. Това което пише за Шишманци е вярно и аз като живееща в съседното село Болярино го потвърждавам. Да хората се гордеят с кмета си , даже и аз се гордея с техния кмет за разлика от нашия, където улиците са с дупки до коляно, училището е затворено отдавна, а читалището също. Селото се “оцигани” но въпреки това би могло поне малко да се направи нещо за това малко селце, което преди демокрацията е било три пъти по голямо и сто пъти по оживено.

 8. А за имената на дъщерите на кмета , да те не са български, но не забравяйте, чт тези деца имат и майка и за имената и тя има думата. Но помислете си колко много примери има за чистокръвни чужденци, които са сто процента по българи от нас, българите. Имената не са важни! Важно е самосъзнанието което е възпитано в тези деца. Браво г-н Кмете

 9. Браво кмете.пък хейтарите дет си измислят негативи и насаждат омраза да си пият хапчетата.

 10. Анка, чудесно е че младият кмет е обичан и уважаван от обитателите на селото и района. Нашите села имат нужда от грижата и участието на всички, за да станат привлекателни за младите семейства. Съгласна съм, че името не прави човека, но в този случай заглавието на статията звучи провокативно и иронично сладвано от снимката с малките сладури.
  Г-н кмете, не приемайте като лично обвинение моите коментари относно имената, а по-скоро като забележка по отношение на една утвърдена тенденция в България през последните 10 години. Сърдечно Ви пожелавам успешни проекти и много нови съжители!

 11. Аз само ще добавя една стара максима,че ,,когато фактите говорят и боговете мълчат”….А факти дал бог в случая….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.