Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Мария Илиева се показа по бански (СНИМКИ)

Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

Кметът на Шишманци Костадин Иванов: Тук ще бъде българско, додето свят светува!

Още от първия ден на мандата си младият селски управник заговори за връщане на традициите и и уважение към създаденото от предците

„Тук ще бъде българско, додето свят светува!”, това е мотото, под което още от първия ден на мандата си през есента на 2015 година управлява младият кмет на пловдивското село Шишманци Костадин Иванов. Още от първите часове и дни след избирането му за нов управник на селото от Община Раковски патриотично настроеният българин започна да говори с много уважение към създаденото от предците и за връщането на традициите в Шишманци. И въпреки неприкрития скептицизъм на съселяните, с който се сблъсква, нито на йота не отстъпи от намеренията си през първата половина от мандата си.

Патриотичната линия в дейността на новия кмет по възраждането на селото, се очерта още от първите седмици на управлението му, а оттам насетне Костадин Иванов непрекъснато я надгражда. Вътрешните му нагласи и дълбоката убеденост, че именно това е истинският и правилен, вероятно са причина да я подеме и следва неотклонно вече трета година. Младият кмет успя да увлече и много други свои съселяни и то предимно млади хора, но самият той си остана основният мотор за положителните промени в облика на селото. Известно доскоро най-вече като най-често обгазяваното населено място у нас след многобройните пожари в намиращия се в непосредствена близост Екологичен завод.

Трудно е да се изброи всичко хубаво, направено за последните години в Шишманци, но и най-предубедените в това отношение местни хора вече го признават. Малкото селце с по-малко от 1000 жители грейна и стана неузнаваемо. Най-напред бе ремонтирана и отворена зрителната зала в читалището и сега тя е мястото, където жителите на Шишманци се събират на всеки празник, за да споделят заедно емоцията и вълнението от него. Тези малки тържества на духа не биха били възможни без наличието на основно ремонтираната читалищна зала. Значително се разшири и периметърът на работа на самото читалище.

„Върнахме се назад в годините и в историята на читалищното дело. Събрахме останалите живи читалищни дейци, те разказаха спомени от онова време и сред пионерите на тази дейност се открои фигурата на виртуоза на кавала Никола Ганчев, роден в нашето село и оставил траен отпечатък върху читалищната дейност. Започнахме чествания, посветени на делото на Никола Ганчев, ежегодно провеждаме и конкурс за млади дарования на негово име. На площада беше издигнат и паметник в негова памет, а и самият площад носи името на Никола Ганчев. Любовта към този прочут музикант си поделяме с читалището в бургаското село Рудник, където той е живял през голямата част от живота си. С тях си гостуваме и сме в много топли отношения“, разказва читалищната деятелка в Шишманци Донка Куманова.

Тя не крие, че въпреки недоверието в началото по изричното настояване на кмета Костадин Иванов в селото е създадена и женска певческа фолклорна група, която търпи сериозно развитие и все по-уверено се изявява не само на местна сцена, но и на общинските прегледи на художествената самодейност. „На празника на селото ни по 2 дни свирят оркестри с народна музика. Особен колорит придават и гостуващите от съседните села фолклорни състави. На площада в селото хора се вият до полунощ, а българщината и българският дух владее напълно Шишманци. Личен пример на тоя жилав български дух дава кметът, който заедно с цялото си семейство са облечени в народни носии, които не ги свалят през цялото време, докато трае празника на селото. И това го прави още по-патриотично обагрен”, разказват местните хора. Те отсега се стягат да отпразнуват с много музика, настроение, хапване и пийване Коледа и Нова Година, което особено подсилва усещането за общност.

През тази година на санирания жилищен блок в края на селото бе изрисуван в цял ръст самия Никола Ганчев с неизменния кавал белязал целия му живот. От стената на кметството пък гледа с проницателния си и строг поглед Апостолът на свободата и титан на българското национално-освободително движение Васил Левски. Все неща, които задължават и пораждат тръпка и респект, когато ги видиш, и малка школа по родолюбие за всеки българин. Последното начинание, с което се е заел кметът на Шишманци Костадин Иванов в тази патриотична посока, е паметник в градинката пред селската поща. Монументът визуално е подобие на паметника на легендарния връх Столетов, а на него ще бъдат изписани имената на всички участвали и загинали във войните за майка България жители на село Шишманци, което до 1934 година носи името Автоево. Следващ плануван жест на признателност към местните герои е смяната на старите названия на улиците с техните имена. Началото на тази инициатива вече е поставено и в Шишманци вече има улица, носеща името на Никола Василев.

Еуфорията от провелия се наскоро трети национален конкурс за млади кавалджии на името на Никола Ганчев все още не е отшумяла в Шишманци. „Духът на големия кавалджия сякаш оживя и слезе между хората. От сцената звучаха негови мелодии, изпълнени от млади български дарования, а във въздуха се усещаше магията на онова време и на невероятния му талант”, разказва с вълнение Донка Куманова. И припомня една мисъл на Никола Ганчев, която се е превърнала и в своеобразно символ-верую за младия кмет на Шишманци Костадин Иванов и повечето негови съселяни: ,,Щом корена си носим в жива памет, ще бъде българско додето свят светува!’’.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Оооо, какви xубави български имена имат дъщерите на кмета Иванов от Шишманци!!!

 2. Имената на дечицата са в пълен контраст на идеите за възраждане на българските традиции. Препоръчвам на младия кмет да прочете Елин Пелин, Хайтов, Йордан Йовков и да види какъв избор на уникални и поетични женски имена имаме. Аз живея в Америка и името Джесика е банално и кухо от гледна точка на произход и значение (етимология и семантика).
  Ето каква информация намерих за това име.
  Джесика е женският еквивалент на Джеси. Той се явява в Битие като Йисах, за да цитира снахата на Авраам и означава „тя гледа“ или „Яв (Бог) гледа“.

 3. Какви хубави български имена има, вместо Радка и Пена той избрал баш ПАТРИОТИЧНИТЕ. Ай холъм стига ни занимавайте с глупости.

 4. Джесика и Мари-незнам каква си от село Шишманци. По-патриотично ми звучи само Дейзи Чевърганова.

 5. Вместо да коментирате имената на прекрасните му дъщери, прочетете какво е направил за селото ! Защо винаги гледате маловажното, а пропускате всичко друго ? За Ваше сведение ние се гордеем с нашия кмет и сме доволни , че това което е обещал преди изборите го е изпълнил на 150 % . А дали вашите кметове, които имат деца с български имена, са изпълнили поне една част от обещанията си ???????

 6. Защото е хипокритно, лицимерно. Това няма нищо общо с това че се гордеете. Вие имате право на това, чест ви прави да се гордеете. Ваш избор е и го уважам.

 7. Това което пише за Шишманци е вярно и аз като живееща в съседното село Болярино го потвърждавам. Да хората се гордеят с кмета си , даже и аз се гордея с техния кмет за разлика от нашия, където улиците са с дупки до коляно, училището е затворено отдавна, а читалището също. Селото се „оцигани“ но въпреки това би могло поне малко да се направи нещо за това малко селце, което преди демокрацията е било три пъти по голямо и сто пъти по оживено.

 8. А за имената на дъщерите на кмета , да те не са български, но не забравяйте, чт тези деца имат и майка и за имената и тя има думата. Но помислете си колко много примери има за чистокръвни чужденци, които са сто процента по българи от нас, българите. Имената не са важни! Важно е самосъзнанието което е възпитано в тези деца. Браво г-н Кмете

 9. Браво кмете.пък хейтарите дет си измислят негативи и насаждат омраза да си пият хапчетата.

 10. Анка, чудесно е че младият кмет е обичан и уважаван от обитателите на селото и района. Нашите села имат нужда от грижата и участието на всички, за да станат привлекателни за младите семейства. Съгласна съм, че името не прави човека, но в този случай заглавието на статията звучи провокативно и иронично сладвано от снимката с малките сладури.
  Г-н кмете, не приемайте като лично обвинение моите коментари относно имената, а по-скоро като забележка по отношение на една утвърдена тенденция в България през последните 10 години. Сърдечно Ви пожелавам успешни проекти и много нови съжители!

 11. Аз само ще добавя една стара максима,че ,,когато фактите говорят и боговете мълчат“….А факти дал бог в случая….

 12. Патриотизъм е също така, да мислиш как хората да живеят човешки и при нормални условия. Паметник и фонтан срещу река в която се вливат тоалетните, мръсни улици, неподдържани детски площадки, улични лампи неработещи повече от година, един парцал, който някога е бил българско знаме се развява от училището, точно до кметството и на патриота не му прави впечатление. Селото не е грейнало, напротив, никога не е било така занемарено. Селото не е само център, има и други квартали. Реката освен, че е канал за обратни води, вече се е превърнала в една гора и кой да я почисти, ако стане наводнение какво правим с къщите на хората-нищо както винаги, да тропнат по едно хоро, нали сме патриоти в мизерия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.