Кметът на Шумен даде старт на шахматен турнир

Снимки Община Шумен

"Арена Шумен" събра 80 майстори на умната игра

Кметът на Шумен Любомир Христов даде символичен старт на Националния турнир по шахмат "Стоян Иванов" в петък - пешка на Е4 бе първият ход на градоначалника на първа дъска, на която жребият отреди да се срещнат гросмайсторът Васил Спасов и 13-годишният Димитър Русев.

С участието на 80 шахматисти от България и Гърция започна турнирът.

Христов приветства участниците с добре дошли в Шумен: „Радвам се, че нашият град е домакин на този турнир. Надявам се, че условията тук, в зала „Арена Шумен“, ви удовлетворяват и ще запазите хубави емоции и спомени от нашия град. Пожелавам на всички успех в турнира“. От името на организаторите кметът получи кристален плакет за оказаната подкрепа от страна на общината и за принос в развитието на шахмата в града.

Поздравления към домакините и участниците поднесе и председателят на Българската федерация по шахмат проф. Тодор Галунов. „Шумен отново показа, че е център на шахмата в България. Радвам се да видя, че турнирът се подкрепя и от общината“, отбеляза проф. Галунов. Той увери участниците, че федерацията също прави всичко възможно българският шахмат да се развива и да върви във възходяща посока.

Състезатели от всички възрасти мерят сили в турнира. Сред тях са трима гросмайстори – Васил Спасов, Ивайло Енчев и Крум Георгиев, 7 международни майстори, национални шампиони, деца, юноши и любители на интелигентната игра.

Надпреварата е с вход свободен за зрители и включва турнири по ускорен шах и блиц.

В турнира по ускорен шах ще се изиграят общо девет кръга в трите дни на състезанието. Партиите по блиц са в събота, 27 юли, от 13.00 до 16.00 часа. Закриването и награждаването на победителите е от 13.00 часа в неделя, 28 юли.

Коментари

Задължително поле