Кметът на Шумен прие генералния консул на Турция в Бургас

Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна с генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе в петък. В срещата участваха още зам.-кметът по социална политика и здравеопазване Светлана Маркова и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Това е първо официално посещение на новия генерален консул в града.

dsc01104

Кмет и консул разговаряха за развитието на икономическите връзки между двете страни. „В това отношение за нас е много важно изграждането на скоростния път Силистра-Шумен-Ямбол-Лесово, защото ще даде възможност за увеличаване на търговския обмен“, каза по време на срещата кметът Христов. Той припомни, че вече има заявен инвеститорски интерес и изрази очакването строителството на пътя да започне, колкото се може по-скоро. „В основата на икономиката е движението на стоки и затова колкото са по-добри условията, толкова икономиката е по-жива“, коментира генералният консул г-н Нурай Иньонтепе. Той сподели и впечатлението си от активността на турските инвеститори в района.

Любомир Христов представи пред госта възможностите за инвестиции в Индустриалния парк. „Активността на турския бизнес в района в голяма степен се дължи и на работата на Българо-турската търговско-индустриална камара и на нейния председател г-н Фикрет Индже, който е и почетен гражданин на Шумен", подчерта градоначалника.

Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Нурай Иньонтепе и кметът Любомир Христов изразиха желание да продължат да работят за развитие на сътрудничеството между двете страни. Преди срещата в кметството консулът беше приет и областния управител на Шумен проф.Стефан Желев.

Коментари

Задължително поле