Кметът на Шумен се срещна с дарители на Фондация „Панчо Владигеров“

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна във вторник с дарители, членове на Управителния съвет на Фондация “Панчо Владигеров” и гости на града по повод 25-годишнината на културния институт и празничния концерт, посветен на 119 г. от рождението на големия български композитор. Сред гостите на общината бяха именитата цигулака Гинка Гичкова, носител на званието “Почетен гражданин на Шумен”, пианистката Роксана Богданова, преподавател по клавирно обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Родени в Шумен, те свързват своята творческа биография с музикалните традиции на нашия град и активно участват в журирането на конкурсите за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров. По думите на проф. Гичкова, изключително удоволствие и признание е млади музиканти от целия свят да свирят музиката на Панчо Владигеров и това е един от стимулите, които през годините са увличали хора като нея да помагат на фондацията. От името на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ Джордж-Марк Райнов поздрави общинското ръководство, че поставя наравно необходимостта от икономическо развитие на града и подкрепата за значими културни събития.

Проф. Юлиан Куюмджиев, зам.-председател на Съюза на българските музикални танцови дейци и главен редактор на списанието „Музикални хоризонти“ обяви пред кмета Любомир Христов, че Съюзът и Международната фондация ще връчат тази вечер плакет за активната работа на фондацията за популяризиране на творчеството на Панчо Владигеров.

Кметът благодари на всички, които са активно ангажирани с дейността на фондацията и провеждането на конкурсите в Шумен. Идеята за създаване на фондацията на името на Владигеров тръгва от общинското ръководство преди 25 години и до днес общината си остава най-големият дарител. По думите на изпълнителния директор на Фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева фондацията остана в Шумен, въпреки опитите да бъде преместена в столицата, благодарение на подкрепата на общината, на шуменската общественост, на фамилията Владигерови и най-вече заради изключителната воля и ангажираност на проф. Минчо Мичев.

Както "Труд" писа, във вторник от 19 часа, навръх рождения ден на Владигеров, в Шумен гостува оркестъра на БНР, който ще изнесе концерт за ценители, а почетен гост е председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони