На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Кметът Фандъкова: Бюджетът на София ще е над 1,5 млрд. лв Заложени са ремонти и строителство на 15 големи улици и булеварда

Проектобюджетът на Столична община за 2019 г. е в размер на над 1,587 млрд. лв., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Това е с 30 млн. лв повече от финансовата рамка за 2018 г.

Не се залага увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. „Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обясни Фандъкова.

На практика за старите и неекологични коли ще се плаща повече, а за новите- по-малко. Данъкът на 2/3 от колите ще се увеличи, но приходите на общимата няма да нараснат. Скоро ще има сайт, на който всеки да си изчисли налога. Фандъкова посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.

„Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина. 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. За транспорт и транспортна инфраструктура са заложени 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта.

Сред тях са разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“, реконструкция на бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част“, обясни столичният кмет.

38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на улици, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. За строителството на на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв.

„С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил. лв. отделяме и за купуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха. Около 18 млн. лв. инвестираме в реконструкция на паркове – „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др.“, каза още тя. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.

За образование са предвидени 68 млн. лв. Ще строят детски градини в „Кръстова вада“, „Нови Искър“, „Студентски“, „Овча Купел“, „Подуяне“ и др. За култура са предвидени 5,6 млн. лв. Осем милиона са за канализация, като общината ще кандидатства за проект за 400 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. абе „благодаря“ за ремонтите.Като погледнеш към Гафа и ти се драйфа…Ай сиктир да ми се правиш на загрижена…

  2. Супер бюджет … жената казва за какво са и парите и как ще се използват, честна е с народа и едва ли краде като други кметове от други партии … какво повече да искаме?

  3. Няма какво повече да искаме – това е добър бюджет и според мен ще се използва по един добър начин, поздравления

  4. Благодарете се, че имаме свестен премиер и свестна кметица, тъй като в противен случай тези пари щяха да са откраднати от долните комуняги

  5. Браво! Поздравления. Жената казва – колко има и за какво ще се харчат, ние няма как да имаме никакви претенции

  6. Фандъкова е добър кмет, тези пари ще се вложат смислена, аз се радвам, че е така

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.