Кметът Фандъкова: Линеен парк с велоалея ще свързва гара "Пионер" и Висшето транспортно училище

Снимка: Денислав Стойчев/архив

Един от проектите, по които работим - зелена линия по старата жп линия. Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Идеята беше предложена от архитекти и включва превръщането на изоставени железопътни линии в зелени връзки между всички паркове в София. Бъдещото пешеходно "зелено околовръстно" ще е дълго повече от 32 километра. Общината вече преговаря за терените с Национална компания "Железопътна инфраструктура", която е собственик на голяма част от линиите от миналия век.

"Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, обяснява кметът Фандъкова.

"Линейният парк е връзката, която липсва между всички паркове, които София има и по този начин ще създадем една напречна връзка, която ще облекчи движението и на пешеходци и велосипедисти", коментира по-рано по БТВ главният архитект на София Здравко Здравков.

Коментари

Задължително поле