Книга на журналист направи пробив в „захарийевистиката”

Издателят Иван Гранитски /на катедрата/ представи новата книга на Любомир Котев /до него/

Четения, посветени на Захарий Стоянов, се проведоха за първи път в родното му село Медвен. Скромното по броя на участниците събитие даде заявка за съвсем нов, сериозен прочит на „Записки по българските въстания” и за значимостта на техния автор.

Акцент в четенията бе наскоро издадената книга на Любомир Котев „Записки върху записките”. Ямболлията Котев е известен журналист, белетрист, изследовател на народопсихологията. За своите „Записки върху записките” се е подготвял 30-40 години. Случайно или не, в последно време авторът пребивава в Медвен, на една педя разстояние от къщата на летописеца на Априлското въстание. Според него, всичко, написано досега от историци и литератори за Захарий, е било профанизирано или конюнктурно и досега няма задълбочена оценка за „Записки по българските въстания”, които не са за миналото, а за настоящия и утрешния ден.

В четенията участваха професорът по история от университета във Велико Търново Пламен Павлов и литературният критик и издател Иван Гранитски. Единият с огорчение отбеляза, че Захарий Стоянов вече не е сред включените в образованието автори и настоя името му отново да заеме мястото си. А другият подчерта, че „Записки върху записките” могат да бъдат ценно помагало при изучаването му. Още повече, че изследването на Любомир Котев е „пробив в „захарийевистиката” и първи сериозен труд след десетилетия мълчание за Захарий Стоянов и творчеството му”.

Четенията бяха съпътствани от изложба „Възрожденски Медвен” на проф.Иван Газдов, който пък дари творбите си на местното читалище.

Културното събитие премина под надслов „От медвенските поля до Народното събрание”. То бе идея на група съмишленици – литератори, журналисти и историци, и получи подкрепата на областната администрация, общината и музея в Котел, кметството и читалището в Медвен. Организаторите се надяват четенията да станат традиционни. Догодина се навършват 170 г. от рождението на Захарий Стоянов.

Коментари

Задължително поле