КНСБ предлага фонд за дофинансиране на пострадалите от коронакризата общини

Президентът  на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на общините, ощетени от  кризата с коронавируса, заяви за БНР президентът  на синдиката Пламен Димитров.

“Аз виждам на много места ясно безпокойство на кметовете, при това на големите градове. Очакванията са за огромни дупки в приходните части. Местният бюджет не може да излезе на дефицит. Той трябва да похарчи толкоз, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър - целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 година това, което им е дадено като безлихвен заем", обясни синдикалистът.

Той коментира и предложенията на кабинета за увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 10% за възможностите за трайно решение за повишаване на пенсиите през следващата година:

"20% ще получат работещите в общинските администрации, които бяха забравени дълги години. Със сигурност обаче трябва да кажа няколко думи за пенсиите. Ние не смятаме, че от началото на следващата година трябва да продължи раздаването на 50 лева на калпак. Вече можем спокойно да вземем решение за системен подход за едно по-сериозно увеличение на минималната пенсия и на максималната такава – 20% на минималната, за да се постигнат тези 300 лева и 1440 лева на максималната пенсия, с които 27 000 души пък ще получат ефективен размер на пенсиите“, каза Димитров:

Коментари

Задължително поле