Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

КНСБ с призив срещу „сивата“ икономика Пикът е в автосервизи, строителство, селско стопанство и лека промишленост

Снимка: Цветелина Георгиева

В последните 8-9 г. в България има изсветляване на икономиката, но страната ни продължава да е сред първите пет с най-много недеклариран труд. Това обяви в Шумен председателят на КНСБ Пламен Димитров и призова работниците да си търсят правата.

Все още 21% /при 35% през 2010 г./ от българската икономика може да бъде окачествена като „сива“, а в номинално изражение това означава 23 млрд.лв. годишно.

Тези пари развращават, каза Димитров и поясни, че сивата икономика дава възможност за нелоялна конкуренция, убива правата на работника, генерира антидемократични процеси. Тези пари стигат и до изборния процес за купуване на гласове. Така че въпросът е и политически, коментира Димитров.

Затова КНСБ подема инициативата „Сивото убива“. И се фокусира в четири сектора с най-голямо наличие на недеклариран труд и „сиви“ практики – ремонта и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

Анализ показва, че в сектора за ремонт на коли има лицензирани 6 800 сервиза в страната, а работят 35 000 сервиза, които нямат регистрация. В земеделието официалните данни за нерегламентиран труд са още по-стряскащи. От 620 000 заети в земеделието само 107 000 са осигурени. По-нисък дял на сивата икономика КНСБ отчита в леката промишленост. В строителството делът на скритата икономика е около 40%.

По данни на Инспекцията по труда в Шумен най-много нарушения за полугодието – близо 2 000 са отчетени в търговията, питейните заведения и строителството.

КНСБ провежда 27 регионални кампании с мобилни информационни центрове, за да повиши обществената осведоменост и да бъдат насърчени хората да съдействат.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.