КНСБ с призив срещу "сивата" икономика

Снимка: Цветелина Георгиева

Пикът е в автосервизи, строителство, селско стопанство и лека промишленост

В последните 8-9 г. в България има изсветляване на икономиката, но страната ни продължава да е сред първите пет с най-много недеклариран труд. Това обяви в Шумен председателят на КНСБ Пламен Димитров и призова работниците да си търсят правата.

Все още 21% /при 35% през 2010 г./ от българската икономика може да бъде окачествена като "сива", а в номинално изражение това означава 23 млрд.лв. годишно.

Тези пари развращават, каза Димитров и поясни, че сивата икономика дава възможност за нелоялна конкуренция, убива правата на работника, генерира антидемократични процеси. Тези пари стигат и до изборния процес за купуване на гласове. Така че въпросът е и политически, коментира Димитров.

Затова КНСБ подема инициативата „Сивото убива“. И се фокусира в четири сектора с най-голямо наличие на недеклариран труд и „сиви“ практики – ремонта и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

Анализ показва, че в сектора за ремонт на коли има лицензирани 6 800 сервиза в страната, а работят 35 000 сервиза, които нямат регистрация. В земеделието официалните данни за нерегламентиран труд са още по-стряскащи. От 620 000 заети в земеделието само 107 000 са осигурени. По-нисък дял на сивата икономика КНСБ отчита в леката промишленост. В строителството делът на скритата икономика е около 40%.

По данни на Инспекцията по труда в Шумен най-много нарушения за полугодието – близо 2 000 са отчетени в търговията, питейните заведения и строителството.

КНСБ провежда 27 регионални кампании с мобилни информационни центрове, за да повиши обществената осведоменост и да бъдат насърчени хората да съдействат.

Коментари

Задължително поле