Княжеска вода за юбилея на Пеп

Monaco's players celebrate at the end of the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Една леденостудена княжеска вода изпи Пеп Гуардиола за юбилея си. В мач №100 като треньор в Шампионската лига каталунецът и неговият "Манчестър Сити" бяха потопени край баровските яхти на Монте Карло. Малкият "Монако" срази милионерите с 3:1, за да остави единствено "Лестър" като английска гордост в най-големия турнир. Принц Албер II, личност №1 в княжеството, сияеше и ръкопляскаше от трибуните.

А сеньор Пеп вече не е любимец на Англия. Въпреки че е най-успелият треньор в историята на Шампионската лига пред Луис ван Гаал и Рафа Бенитес - 61 победи, 23 равенства и 16 загуби. "Дори два гола преднина тимът на Гуардиола не може да задържи", написа вестник "Дейли мейл", визирайки победата с 5:3 в първия мач. "Сити" стана първият тим в турнира, който е вкарал 5 гола в първия мач и после е отпаднал.

"Гуардиола сбърка - категоричен е в. "Мирър". - Не може да се играе така в защита."

За първи път в треньорската си кариера Пеп не успява да стигне до полуфинал в Шампионската лига. Досега той бе водил в турнира само "Барса" и "Байерн". След 2 титли с каталунците той 3 пъти бе спиран от испанци във финалното каре.

Гуардиола напусна "Байерн" заради по-голямото предизвикателство в английския футбол, но проектът на персийския шейх Мансур явно забуксува. Единственият възможен трофей за "Сити" този сезон остава купата на Англия - прекалено малко за огромните пари, които треньорът хвърли за десетина футболисти през лятото. Освен това от стила "тики-така" вече не е останало нищо. Или Гуардиола не успява да научи "гражданите" да го играят, или сам е повярвал, че това е вече отживелица.

"През първото полувреме не бяхме на терена - призна треньорът. - Ние сме отбор, който обича да играе агресивно в защита, а не бяхме. След почивката не направихме достатъчно, за да се класираме."

Леонардо Жардим не е известен колкото Гуардиола, но пък започна да колекционира английски скалпове. Португалският треньор отстрани преди 2 години "Арсенал" на същата фаза с Димитър Бербатов в състава си. Тогава падна и последният гол на българина в евротурнирите - за 3:1 на "Емирейтс". През този сезон "Монако" изхвърли "Тотнъм" още в груповата фаза. "Много ми е удобно да играя срещу англичани - каза Жардим. - Отстранихме втория и третия във Висшата лига. Това показва високото качество на френския футбол."

След като "Пари Сен Жермен" се обля в сълзи от срам при 1:6 срещу "Барселона", то сега Франция празнува със своя нов фаворит. "Не е ПСЖ, а е "Монако" - абсолютно заслужено!", ликува от първата си страница в. "Екип". И да ... каква ирония. "Монако" е отборът с най-ниската средна посещаемост в цялата френска лига - 9000 зрители на мач.

А целият свят вече говори за Килиан Мбапе. Това 18-годишно хлапе блестя отново за тима на "Монако", който има 126 гола през сезона. С 3 по-малко само от "Барселона". Веднага след мача Жардим каза, че в никакъв случай Мбапе не се продава. Но практиката отдавна е показала - каквото не се купува с пари, се купува с много пари. Тийнейджърът направи така, че да не се чувства въобще отсъствието на големия голмайстор Радамел Фалкао.

Какво ще се случи на жребия в петък? Светът иска нови лица и ги получи. И какво по-хубаво би било един срещу друг да се паднат двете сензации - "Монако" и "Лестър"?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят